Egipat: Bez povratka na staro

Situacija u Egiptu je posle sedmodnevih protesta takva da nema poteza vlasti koji bi mogao situaciju vratiti na početak, ocenio je novinar Borivoje Erdeljan.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 31.01.2011.

11:46

Default images

Erdeljan, koji se decenijama bavi situacijom na severu Afrike, ocenio je u Kažiprstu B92 da je u Egiptu u toku „pobuna čistog srca“.

On je dodao da se u političkom smislu u Egiptu juče dogodila značajna stvar i da je to podrška koju je nobelovac El Baradej dobio od svih političkih faktora.

„Veoma je značajna podrška organizacije Muslimanska braća, koja je možda najorganizovanija snaga u Egiptu. Ova organizacija je utemeljena na filosofiji striktnog islama, ali ne nasilnog. Ta organizacija širom zemlje obavlja funkcije države u nekom smislu na polju obrazovanja, pomoći siromašnima i pomoći lokalnim zajednicama“, navodi Erdeljan. On ipak upozorava da je najvažnije šta će o celoj situaciji reći vojska, koju ne čine samo generali već i obični vojnici koji imaju razumevanja za proteste naroda.

„Ne treba zaboraviti da su svi predsednici Egipta do sada dolazili iz vojske. Hosni Mubarak je tek sada tokom ovih protesta imenovao potpredsednika posle 30 godina na vlasti. To je pokazatelj popuštanja“, rekao je Erdeljan.

On je podsetio da je Hosni Mubarak postao predsednik Egipta sa pozicije potpredsednika kada je tadašnji predsednik Sadat ubijen.

„Svi se sada pozivaju na neku vrstu pregovora. Predsednik Hosni Mubarak je u defanzivnoj situaciji i sve bliže uglu iz koga nema izlaza. Prelazi u fazu da se nađe rešenje i postavi temelj za prelazni period“, navodi Erdeljan.

Al Džazira poziva blogere

Panarapska satelitska televizija Al Džazira pozvala je Egipćane da joj pomognu u izveštavanju o protestima u toj severnoafričkoj zemlji, pošto su joj egipatske vlasti zabranile rad.

Televizijska mreža, sa sedištem u Kataru, pozvala je građane Egipta da blogovima, izveštajima očevidaca i video-snimcima podrže njeno izveštavanje, dan pošto su vlasti zatvorile njenu kancelariju u Kairu i ukinule akreditacije njenim novinarima.

Egipatske vlasti su obrazložile takvu odluku jednostranim i prodemonstrantskim izveštavanjem Al Džazire o višednevnim antivladinim protestima, koje bi, kako su ocenile, moglo da izazove dodatne nerede, naveo je AP.

Arapska televizija je osudila taj potez kao pokušaj sprečavanja nepristrasnog izveštavanja i uspela je da nastavi da pokriva događaje u Egiptu uz pomoć fiksno postavljenih kamera i telefonskih izveštaja.

Organizatori masovnih protesta u Egiptu koji traže odlazak sa vlasti predsednika Hosnija Mubaraka najavili su protestnu "šetnju" u kojoj bi trebalo da učestvuje milion ljudi.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije danas su u Briselu pozvali na miran prelazak ka demokratiji u Tunisu i Egiptu, a protiv dolaska na vlast islamskih ekstremista.

U protestima, koji traju od ponedeljka, ubijeno je više od 110 ljudi, a egipatske gradove potresaju haos, nasilje, pljačke i silovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: