Voda ostavila veliku štetu za sobom

Reke u Srbiji se povlače. Od poplava ostala ogromna materijalna šteta.

Izvor: B92

Petak, 25.06.2010.

00:02

Default images

Dok Sava i Dunav nastavljaju da rastu, ali i dalje ne predstavljaju veliku opasnost za Beograd, Kolubara i Jadar, koji su poplavili kuće i oranice i nanele ogromnu štetu, povlače se u svoja korita.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je u Šapcu. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kaže da se situacija u područjima ugroženim poplavama u Srbiji normalizuje, ali da je i dalje najkritičnije stanje u Obrenovcu.

U toj beogradskoj opštini poplavljeno je oko 135 domaćinstva i veliki broj oranica. Bez obzira na povlačenje Kolubare, 30-ak ljudi još uvek ne može da se vrati u svoje kuće.

Od izlivanja Kolubare, za porodicu Todorović, koja u selu Poljane živi generacijama, jedino je gora vest da se voda iz sela povlači - jer se povlaći preko njihvoih njiva i kuće.

Svih 35 hektara koliko Todorovići obrađuju što svoje zemlje, što uzete pod zakup, je pod vodom. Neće biti kukuruza, soje, pešnice, ječma i drugih kultra umesto toga, kažu, primetili šarana na njivi.

Selo Poljane nalazi se u nebranjenih 14 kilometara uz obalu Kolubare koji služe da kompenzuju poplavni talas i spreče plaveljene Obrenovca i termoelektrana, kaže Ivan Karić iz “Beogradvoda”.

U obrenovačkoj optšini vrh plavnog talasa prošao je sinoć i najkritičnije je bilo u selu Veliko Polje gde su danas postavljeni džakovi.

“Džakovi se postavljaju na lokaciji Veliko Polje gde je bilo veoma blizu da prelije preko krune nasipa i to bi značilo da je ceo grad Obrenovac ugrožen sa svojih 50 hiljada stanovnika, sa svom pratećom infrastrukturom”, objašnjava Karić.

Na području Šapca uvedene su vanredne mere odbrane od poplava nakon što je Sava dostigla nivo od 494 centimetra. Taj nivo viši je za 31 centimetar od juče izmerenog.

U Centru za obaveštavanje tog grada rekli su da Sava i dalje raste ali da su pritoke u opadanju. Sve reke u lozničkom kraju su se povukle u korita i sada su na terenu timovi za sanaciju, higijensko-epidemiološke ekipe i komisija za utvrdjivanje štete.

U sva tri valjevska naselja u kojima su proglašene vanredne mere odbrane od poplava - voda se povukla, ali je na tom području ostalo puno mulja i nanosa.

U 320 domaćinstava u 20 sela ovog kraja počela je dezinfekcija nakon poplava. Prema analizi nadležne službe za vanredne situacije, ukupna šteta od grada, olujnog vetra i poplava na teritoriji Valjeva procenjena je na oko 484 miliona dinara

Nedaleko od Čačka u selu Katrga, nabujala rečica Žutaja poplavila je 30 domaćinstava, više od 50 hektara obradivog zemljišta i oštetila lokalne puteve.

U selu Obrva kod Kraljeva, gde su se izlila dva potoka, voda se povlači iz objekata.

Na podučju opštine Žitište su i dalje na snazi mere odbrane od poplava, dok su nezadovoljni ratari zbog prevelike štete nanete pšenici i drugim usevima uputili zahtev nadležnim državnim organima za proglašenje elementarne nepogode.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković obišao je poplavljena područja i najugroženije porodice u opštini Osečina.

Marković je najavio interventnu pomoć Vlade iz budžeta u iznosu od 40 miliona dinara. Prema rečima Markovića ova sredstva biće namenjena za sve opštine tog regiona koje su preterpele štete od poslednjih nepogoda.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin najavio je da će Vladi predložiti da poljoprivrednici kojima je poplavljena više od trećina oranica, budu oslobođeni plaćanja naknada za odvodnjavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: