Novi filter u Henkelu

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić danas je u kruševačkoj fabrici "Henkel Merima" pustio u rad ekološki zaštitni top filter.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2009.

18:16

Default images

Predstavnici te fabrike su naveli da je reč o investiciji vrednoj milion evra, a da top filter postavljen na Fabriku deterdženata potpuno zadržava sve vrste vazdušnih čestica i mikročestica koje ostaju u vazduhu nakon proizvodnje, tako da je vazduh koji se ispušta potpuno čist.

"Zakon o zaštiti vazduha, koji je u Skupštini usvojen pre nekoliko meseci, predvideo je implementaciju evropskih normi u zaštiti vazduha, a vaša fabrika je među prvima koja će u potpunosti implementirati te veoma stroge zhateve", kazao je Dulić.

U Srbiji, prema njegovim rečima, mnoge industrije ulažu u zaštitu životne sredine pokušavajući da sprovedu te veoma stroge kriterijume, ali je nadležnima jasno i da na mnogim mestima to neće biti moguće tokom narednih godina.

"U Srbiji postoji oko 250 takozvanih IPPS postrojenja koja će do 2015. godine morati da svoju tehnologiju proizvodnje usaglase sa evropskim normama i dobra vest za građane Kruševca i radnike 'Henkel Merime' je da od danas vaša fabrika ispunjava te zahteve", kazao je Dulić.

Nemački abmasador u Srbiji Volfram Mas je kazao da je veoma ponosan kada nemačke kompanije uspešno posluju u Srbiji, a posebno kada pokazuju da su, pored otvaranja novih radnih mesta i proširivanja proizvodnje, zainteresovane i za brigu o zaštiti životne sredine, tj. primenjuju standarde koji važe u njihovoj zemlji.

Predsednik Upravnog odbora "Henkel Merima" Vojkan Marić je kazao da je investicija u dva najsavremenija filterska sistema koji čine top filter, nastavak aktivne politike razvoja proizvodnih pogona u okviru te fabrike, a posebno je važno to što je završena u godini kada "Merima" slavi 170 godina postojanja.

Predsednik kompanije "Henkel Srbija" Nenad Vuković podsetio je da je "Henkel" u Srbiji prisutan od 2002. godine, kada je kupio tadašnju "Merimu" i da je obim proizvodnje ove fabrike tokom proteklih godina povećan za 365 odsto, a da je profit sa oko 36 miliona evra porastao na 88 miliona evra.

Ministar Dulić je ranije danas na sastanku s rukovodstvom Grada Kruševca i Rasinskog okruga rekao je da je njegovo ministarstvo spremno da na sve načine pomogne realizaciju projekta zaštite jezera Ćelije, sa koga se trenutno pijaćom vodom snabdevaju stanovnici Kruševca i okoline, a u budućnosti bi trebalo čitav Rasinski okrug.

Dulć je dodao da je ministarstvo spremno i da pomogne izgradnju kanalizacionog kolektora duž reke Rasine kako bi se zaustavilo njeno zagađenje.

Poseta ministra Dulića Kruševcu počela je potpisivanjem ugovora o sufinansiranju projekta uklanjanja divljih deponija sa gradonačelnikom Kruševca Desimirom Pavlovićem.

Ugovorom je predviđeno da će Ministarstvo za životnu sredinu za uklanjanje oko 80 velikih smetlišta na području Kruševca izdvojiti oko dva miliona dinara, a za uzvrat od lokalne zajednice očekuje da spreči njihovo novo nastajanje.

Pre posete Kruševcu Dulić je na centralnom trgu u Ćićevcu učestvovao u promociji akcije "Očistimo Srbiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: