Dodik: Moguć i referendum

Premijer RS Milorad Dodik kaže da će vlasti RS raspisati referendum ako visoki predstavnik u BiH nastavi da nameće rešenja koja nisu u interesu tog entiteta.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 30.09.2009.

18:08

Default images

"Ako visoki predstavnik u BiH Valentin Incko preduzme još neke mere nametanja rešenja koja su suprotna interesima RS, raspisaćemo referendum na kojem će narod reći da li to prihvata ili ne", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ponovio da će se u tom slučaju srpski predstavnici povući iz zajedničkih organa BiH.

Dodik nije želeo da precizira ko mu je od međunarodnih predstavnika nudio nagodbu da pristane na ustavne promene, a da za uzvrat bude olakšan postupak koji se protiv njega vodi pred državnim tužilaštvom.

"Predstavnici jedne zemlje, jedne vlade i ambasade, koja je moćna na ovim prostorima, ponudili su da malo omekšaju Sud i Tužilaštvo BiH ako ja budem predusretljiv prilikom rasprave o ustavnim promenama u BiH", naveo je premijer Republike Srpske.

Oni bi se, kazao je, tada založili da se, navodni istražni postupak protiv njega "sanira".

Dodik je poručio da to za njega nije ozbiljna ponuda, a da je to izneo u javnost kako bi ukazao "kako se radi u BiH". Još je rekao da njega "niko ne može ucenjivati".

Premijer RS je rekao da srpski predstavnici neće učestvovati u radu Elektroprenosa BiH, čije je rukovodeće organe pre nekoliko dana nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko.

"Naši ljudi se ne povlače, tamo su, ali neće učestvovati u radu Upravnog odbora i tela Elektroprenosa", precizirao je Dodik.

On je poručio da "zna da je Valentin Incko dobronameran", ali da je oko sebe okupio "svakakve ljude, među kojima (prvog zamenika) Rafija Gregorijana i (šefa banjalučke kancelarije OHR-a) Krisa Beneta".

Dodik je oštro reagovao i na posetu tima OHR-a i predstavnika NATO-a banjalučkom katastru, gde su tražili podatke o vojnoj imovini.

"Šta NATO ima s državnom imovinom? Kao, to je veliki sistem i ne smete ništa da kažete, a ja pitam - šta ima NATO tu da radi", kazao je premijer RS.

On je naveo da je to za njega dodatni argument za gubljenje poverenja u vezi sa članstvom BiH u NATO-u.

Dodik je ponovio optužbe na račun načelnika opštine Foča Zdravka Krsmanovića, nazivajući ga "dokazanim saradnikom međunarodne zajednice", navodeći da to potvrđuju i njegove izjave da treba ukinuti entitete i organizovati samo centralni i opštinski nivo vlasti u BiH.

Krsmanović je tužio Dodika za klevetu i nanošenje duševne boli, tvrdeći da se Dodik u više navrata nije pojavio na sudu, jer mu nije uručen sudski poziv uz obrazloženje da je adresa premijera RS nepoznata.

Upitan da li će se odazvati sudskom pozivu, Dodik je odgovorio da će ga zastupati advokati i da će videti ko je sudija u tom postupku.

"Možda je neki Bošnjak u Foči. To je atraktivno", rekao je Dodik.

Prekinuto vanredno zasedanje skupštine

Vanredno zasedanje skupštine Republike Srpske, posvećeno najnovijim odlukama visokog predstavnika u BiH u vezi sa "Elektroprenosom BiH" i setom zakona koji se tiču okončanja supervizije u distriktu Brčko prekinuto je večeras, uz najavu da će se nastaviti sutra, kada poslanici treba da se izjasne o vladinim zaključima o ovim odlukama.

Tokom današnjeg rada, parlamentu su se obratili predsednik i premijer RS Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik, koji su od poslanika tražili da prihvate vladine zaključke o odbijanju nametnutih odluka visokog predstavnika.

Obrazlažući razloge sazivanja vanredne sednice Narodne skupštine RS, koja je zakazana na incijativu vlade, premijer RS je predložio poslanicima da ukoliko visoki predstavnik "nastavi s pokušajima nametanja i provođenje nepravnih akata, koji su predmet današnje rasprave", Narodna skupština zakaže javno izjašnjavanje o tome.

Pored ovoga, Dodik insistira da se u parlamentu usvoji da će se u tom slučaju svi predstavnici RS u zajedničkim institucijama povući iz rada tih organa, zbog toga što, kako je objasnio, ne mogu davati podršku upravljanju BiH "od strane nazakonite OHR-ove vlasti i onih koji to podržavaju".

Tokom celodnevne rasprave o odlukama visokog predstavnika u BiH čule su se diskusije o podršci vladinim zaključima, koji su dolazili od poslanika pozicije, dok opozicija svoju podršku uslovljava povlačenjem potpisa s onih dokumenata, kojima se, kako su naveli, derogira RS.

Oni, između ostalog, traže povlačenje Dodikovog potpisa sa sporazuma u vezi sa dogovorom da u budućnosti "BiH bude organizovana u četiri teritorijalne jedinice", na šta je pristao tokom prudskih razgovora sa liderima SDA Sulejmanom Tihićem i HDZ Draganom Čovićem.

Protiv predloženih vladinih zaključaka, kao i obraćanja premijera RS bili su poslanici bošnjački stranaka uparlamentu RS, koji su kazali da "BiH nije u zarobljeništvu OHR, nego da je talac Milorada Dodika", optužujući ga da "koči evropsku perspektivu BiH".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: