Više obolelih u SAD nego u Meksiku

U Belgiji je registrovan prvi slučaj meksičkog gripa, dok je broj obolelih od te zaraze u SAD veći nego u Meksiku, odakle je bolest potekla.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 13.05.2009.

01:16

Default images

U Sjedinjenim Američkim Državama je registrovano 3.352 slučaja obolelih od meksičkog gripa u 46 američkih država, saopšteno je danas iz američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, čime je ova zemlja po broju zaraženih došla na prvo mesto u svetu, što je do sada važilo za Meksiko.

U saopštenju američkog Centra upozorava se da se virus H1N1 raširio duž cele zemlje i da su registrovani rezultati testova u velikoj meri potcenili "pravi broj" obolelilh od meksičkog gripa u SAD.

Zaraza izazvana virusom H1N1 u SAD ima pretežno blage simptome i do sada su registrovana tri smrtna slučaja, prenela je agencija Rojters.

U svetu trenutno ima 5.728 potvrđenih slučajeva inficiranih virusom novog gripa H1N1 u 33 zemlje, najnoviji su podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Prvi slučaj novog gripa u Belgiji

Belgijsko ministarstvo zdravlja potvrdilo je da se u toj zemlji pojavio prvi slučaj novog gripa A.

Vlasti su danas obavestile javnost o tom slučaju, pošto se prethodnih nedelja kod desetina sumnjivih pacijenata potvrdilo da ne boluju od nove zaraze.

Predstavnica ministarstva Sar Vanderpletsen odbila je da iznese više podataka, uključujući i da li je obolela osoba boravila u najteže pogodjenim zemljama novim gripom - SAD i Meksiku.

Belgija je tako postala 34. zemlja u kojoj je zabeležen novi grip.

U Britaniji tri nova slučaja gripa

Agencija za zaštitu zdravlja u Velikoj Britaniji saopštila je da su potvrđena 3 nova slučaja obolelih od meksičkog gripa, pa je ukupno obolelo 68 lica.

Zaraženo je jedno dete i dvoje odraslih u londonskoj oblasti. Kod svih obolelih lica u Velikoj Britaniji prisutni su blagi simptomi bolesti.

Zaraženi se oporavljaju kod kuće, mada su osobe u njihovoj blizini primile, kao prevenciju, antivirusnu terapiju.

Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je više od 5.250 slučajeva zaraženih virusom H1N1 širom sveta, od kojih je 61 lice podleglo bolesti, gotovo svi u Meksiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: