"Na listi DS nacionalne zajednice"

Na listi DS-a za predstojeće parlamentarne izbore biće predstavnici mnogih nacionalnih zajednica, rekao je Bojan Pajtić.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 11.03.2008.

13:43

Default images

Potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić je u Kažiprstu B92 dodao da bi bilo dobro da se tu nađe i G17 plus. On je rekao da još nije formirana nikakva predizborna koalicija, ali da se razgovori vode sa nizom stranaka. Pajtić je ocenio da bi trebalo i da G17 plus bude na listi DS-a zbog eventualnog rizika da ta stranka ne pređe izborni cenzus za ulazak u parlament.

"Naš je interes da blok stranaka koje se zalažu, sa jedne strane, za evropske integracije, sa druge strane, za teritorijalnu celovitost ove zemlje, bude što jači i da na kraju može da formira većinu u Skupštini Srbije", naglasio je Pajtić, koji je i predsednik Izvršnog veća Vojvodine.

On je rekao da je Demokratska stranka Srbije "u političkom smislu prešla na antievropsku stranu" i da je teško da će biti predizbornih koalicija sa DSS-om i na lokalnom nivou.

Pajtić je rekao da predizborni savez DS-a sa Liberalno-demokratskom partijom nije moguć, ali da lično smatra da posle izbora koalicija sa LDP-om ne bi bila neprihvatljiva, uz precizan koalicioni sporazum.

On je najavio da će zajedničko učešće DS-a sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine na pokrajinskim izborima zavisiti od toga da li će biti formiran sveopšti blok stranaka koje su opredeljene za evropske integracije.

U Vojvodini ima smisla da "idemo u nekoliko kolona" jer dobar deo mandata mogu da osvoje i objedinjene mađarske stranke.

Govoreći o lokalnim izborima, Pajtić je naglasio da DS nije promenio opredeljenje da "ne ide sa strankama Miloševićevog režima u koaliciju".

Marković: Neformalni razgovori G17 plus i DS

Stranka G17 plus počela je neformalne razgovore sa Demokratskom strankom o formiranju predizborne koalicije za majske izbore, rekla je danas funkcioner G17 plus i ministar sporta i omladine Snežana Samardžić-Marković.

"Što se tiče predizborne koalicije, u toku su razgovori o tome da li ćemo je formirati, ili nećemo. Mi smo, naravno, spremni da idemo i sami. Bilo da idemo u koaliciji, bilo da idemo sami, naše će glavne teme biti ulazak u Evropsku uniju, jer to je nacionalno pitanje", rekla je ona.

Snežana Samardžić-Marković je navela da će, ukoliko se dve stranke budu dogovorile o zajedničkom nastupu, DS će biti stožer te koalicije.

"Ovi izbori neće biti izbori o pojedinačnim temama, već će, izvesno, biti referendum da li idemo u EU, ili u samoizolaciju", ukazala je ona.

Na pitanje da li je sa DS-om razgovarano i o eventualnoj ponovnoj koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije, Snežana Samardžić-Marković je rekla da o tome nije bilo reči i da će to zavisiti od DSS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: