Slučaj "Petnica" i slučaj "Aleksić": Toliko slično, nije retko... VIDEO

Pet žena otkrilo je u medijima da su u periodu od 2003. do 2014. godine bile žrtve seksualnog uznemiravanja u istraživačkoj stanici "Petnica".

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2021.

16:00

Slučaj
Foto: IS Petnica

Kako su navele u priči za nedeljnik "Vreme" njih je seksualno zlostavljala osoba označena sa "S", koja je, kako kažu, predstavljena kao osoba od autoriteta.

"Vreme" navodi da je reč o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće, a one su ispričale da je "S" manipulsao žrtvama, da ih je otvoreno prisiljavao na ispijanje alkohola, ucenjivao ih i pretio im. U dva slučaja je došlo i do fizičke agresije, a u jednom do fotografisanja žrtve u nesvesnom stanju.

Sve su imenovale istu osobu za napade i istakle da su u kontaktu sa više od 20 drugih žrtava. Uprava Petnice prema pisanju "Vremena" priznala da je za problem znala od 2014, a da je za razmere saznala 2017, kada je sa spornom osobom raskinut radni odnos.

Portal B92.net kontaktirao je Vigora Majića, osnivača i bivšeg direktora Petnice, koji kratko je kazao da je zamoljen da ne komentariše slučaj dok se ustanova ne oglasi saopštenjem.

Prof. dr Nevena Čalovska Hercog za portal B92.net podrobnije je objasnila tip zlostavljanja kada je u pitanju osoba od autoriteta.

"Imamo strukturu u odnosima gde neko ko ima moć i ima uticaj, ko odlučuje o odnosu, on zloupotrebljava moć i traži da se ispune njegovi zahtevi i zato je to apsolutno zlostavljanje. To nikada nije samo seksualno zlostavljanje... Ovde nije samo telesno, već i psihološko nasilje", navela je Čalovska Hercog za B92.net.

Na pitanje da li ova dešavanja u Petnici podsećaju na slučaj Mike Aleksića, ona je istakla da je taj slučaj sličan.

Ona je objasnila da je zlostavljanje, kada je u pitanju osoba od autoriteta, "disfunkcionalno ponašanje" i da se ovakav slučaj nasilja nije redak.

"Međutim, imamo situacije u kojima su se stvorili uslovi da na ovakve stvari može da se odgovori, odnosno da se pokrene u nekim slučajevima i postupak", navela je ona i dodala da su mnoge osobe ohrabrene da istupe i otkriju šta im se desilo.

Podsećamo, Aleksić se nalazi u pritvoru, a MUP je saopštio da se sumnja da je Aleksić u prostorijama škole glume „Stvar srca“ u Beogradu, čiji je vlasnik, seksualno napastvovao pet svojih učenica, od kojih su dve za vreme izvršenja krivičnog dela bile maloletne..

T. S. (48), koja bi trebalo da svedoči u sudskom procesu protiv Aleksića, opisala je za beogradske medije šta joj se desilo.

"Kada smo imali 13 godina, terao nas je da pričamo o erogenim zonama. Sve nas je bilo jako sramota. A onda nas je podelio u parove, rekao nama devojčicama da žmurimo i da nas dečaci dodiruju, svuda. I po intimnim delovima", kazala je ona za "Blic".

"Tražio je da zažmurimo, a zatim da nam dečaci rukama prelaze po celom telu, od glave do pete. I po intimnim delovima. Sve nas je bilo jako sramota. Bila sam zbunjena i zgrožena, ali Miki nije smelo da se kaže 'ne'! Mika je birao ko će s kim biti u paru. Sećam se, dečak koji je bio sa mnom zvao se Vojkan, prezime sam zaboravila. Mika nas je posle pitao da opišemo kako se osećamo. Jasno se sećam, rekla sam 'jezivo', a on je pobesneo i terao me da tačno opišem. Pokušavala sam sebi to da objasnim kao vežbu glume, jer ćemo to morati i na filmu da radimo. Tek kasnije, kada sam odrasla, shvatila sam koliko to nije normalno. Deca ne snimaju seksi scene", dodala je ona.

Za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana je kazna zatvora preko 10 godina.

"Ljaga za Petnicu"

Porodični terapeut Ljiljana Filipović zatečena je ovim vestima i za B92.net ističe da treba ispitati ceo slučaj.

"Zapanjena sam, jer je Petnica mesto gde se skupljaju talentovana deca. Da li je ovo stvarno realno ili je nešto izmišljeno? Stavila bi zagrade, dok nije provereno, ne treba komentarisati. Ovako nešto nikako ne bi smelo da se dešava na takvom mestu, jer ono treba da bude uzor deci i da im pomogne da napreduju", kazala je Filipovićeva za naš portal.

Upitana da prokomentariše navode o osobi koja je navodno zlostavljala devojke, istakla je da je reč o "zloupotrebi autoriteta".

“(Reč je) o zloupotrebi autoriteta. Ta deca su istraumirana. Odvojili su se od kuće, a roditelji su ih pod punim poverenjm poslali tamo. Vratile su se sa traumom. Mlade devojke su traumatizaovane. Ovo je velika ljaga za Petnicu kao ustanovu. Ko će od roditelja pustiti decu da idu tamo kada se tako nešto pročuje?”, pita se naša sagovornica.

Ona je objasnila da su deca tamo smeštena u internatu sa punim poverenjem u tu ustanovu i osoblje tamo.

Govoreći o osobama koje su navele da su zlostavljane, ona je objasnila da one mogu da imaju u budućnosti problema da stupe u bliski odnos.

“To su strahovi koji mogu da ostanu i nanesu posledice njihovih budućih iskustava sa partnerima, (da formiraju) strah od upuštanja bliske odnose”, navela je Filipović i istakla da bi trebalo da razgovaraju sa stručnim licem kako bi sanirale traume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: