Orban je dobio odgovor

Potpredsednice Evropske komisije Vera Jurova odgovorila mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. "Nikad nisam uvredila mađarski narod".

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2020.

08:56

Orban je dobio odgovor
Foto: EPA-EFE/Zsolt Szigetvary

"U demokratiji, ničiji rad nije iznad kritike", kazala je ona za portal Politiko, odgovarajući na Orbanov zahtev da bude smenjena.

Podsetimo, Orban je juče zatražio smenu Jurove zbog njenih "pogrdnih javnih izjava" o demokratiji u Mađarskoj. "Prema rečima potpredsednice Jurove, u Mađarskoj je izgrađena 'bolesna demokratija'", napisao je Orban u pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Lajen, od koje je zatražio smenu Juove, što je ocenio i kao uvredu za mađarski narod.

Međutim, danas je dobio odgovor. Potpredsednica Evrospke komisije oššštro je odbacila kritiku mađarskog premijera da je uvredila mađarski narod. "Nemam ništa osim dubokog poštovanja prema mađarskom narodu i njihovim odlukama", kazala je Jurova za Politiko.

Rekla je da ne želi da se upušta u "lične napade", a nakon toga je i dodala. "To ne znači, doduše, da ne bi trebalo kritički da govorimo. ukoliko je potrebno, kada je reč o odlukama vlada i izabranih predstavnika u telima EU, ali i u zemljama članicama Unije. U demokratiji, ničiji rad nije iznad kritika."

Portal Politiko dodaje da je Mađarska, kao i Poljska već mesecima na tapetu EK zbog spornih zakona iz oblasti pravosuđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: