Razgovori o obnavljanju vlade u Severnoj Irskoj koja se raspala pre tri godine

Vodeće političke stranke u Severnoj Irskoj sastaće se kako bi razgovarale o tome da li da obnove vladu sa sedištem u Belfastu koja se raspala pre tri godine.

Izvor: B92

Petak, 10.01.2020.

14:36

Razgovori o obnavljanju vlade u Severnoj Irskoj koja se raspala pre tri godine
Ilustracija: Deposiphotos/Pic3d

Stanovnici te zemlje, njih 1,8 miliona, su bez državne administracije od kada se raspala vladajuća koalicija u januaru 2017. godine zbog zajedničkog projekta o zelenoj energiji, nakon čega se raskol preneo i na kulturne i političke teme koje su potpuno razdvojile britanske sindikalce i irske nacionaliste,

Nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora britanska i irska vlada su objavile predlog kako da oživi Skupština Severne Irske i izvršna vlast.

Britanski sekretar za Severnu Irsku Džulijan Smit rekao je da se političke stranke još u potpunosti nisu dogovorile, ali da je tražio od predsednika skupštine da pokrene zakonodavstvo kako bi političke stranke postigle dogovor.

"Sada je vreme odluke. Imali smo tri godine za razgovor i sada je konačno na stolu dobar sporazum koji bi sve stranke mogle da podrže", rekao je Smit.

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Konvej podržao je prihvatanje sporazuma i istakao da je ponuđeni sporazum pun kompromisa.

Probritanska Demokratska sindikalna stranka smatra da sporazum nije savršen ali da bi mogle da ga podrže.

"Smatramo da postoji osnova po kojoj bi skupština i izvršna vlast mogle biti izabrane na balansiran način", rekla je lider te stranke Arlen Foster.

Irska nacionalistička stranka saopštila je da će u toku popodneva odlučiti da li da prihvate sporazum.

Kako se navodi, budući da je jedina granica Velike Britanije sa EU u Severnoj Irskoj, Bregzit bi mogao da predstavlja veliki izazov za trenutnu nepostojeću granicu sa Irskom, ali, smatraju stručnjaci, i približavanje Severne Irske Republici Irskoj.

Predloženi sporazum predviđa finansijsku podršku Velike Britanije Severnoj Irskoj, pre svega za infrastrukturne projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: