Do kada će u Srbiji biti duplih funkcija?

Dupliranje funkcija nije novina u Srbiji,ali podaci Agencije za borbu protiv korupcije pokazuju da je sve više zahteva za vršenje nekoliko funkcija istovremeno.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

20:33

Do kada će u Srbiji biti duplih funkcija?
Foto: Thinkstock

Od nekoliko stotina zahteva, koliko je stiglo do jula, odobreno je 45. Postavlja se pitanje može li novi zakon koji priprema agencija duple funkcije da pošalje u prošlost?

400 zahteva u 2015., a više od 470 samo do kraja jula ove godine. To je skor zahteva pristiglih na adresu Agencije za borbu protiv korupcije.

“Od toga je od kraja aprila do jula podneto više od 180 zahteva za istovremeno vršenje javnih funkcija, od kojih je 45 agencija pozitivno rešila što znači da je dala saglasnost za istovremeno vršenje javnih funkcija, a oko 27 je odbila”, navela je Almira Medunjanin iz Agencije za borbu protiv korupcije. Značajnu promenu u ovakvu praksu uneo bi novi zakon, koji je agencija pripremila, ali dalje od nacrta nije makao.

“Rešenje novog zakona se suštinski razlikuje zato što funkcioneri neće više moći da vrše više javnih funkcija na osnovu saglasnosti agencije što znači da neće imati pravo da podnose zahtev osim ako je reč o zakonom predviđenoj funkciji ili neposredno biranim predstavnicima”, navela je Medunjanin.

Biljana Baković prati rad Agencije godinama. Njeno iskustvo kaže da gomilanje funkcija gomila i više štete nego koristi. Da novi zakon zaživi neophodna je politička volja, smatra ona.

“Ne mislim samo na političku volju vlasti, ni najjače stranke iz vlasti, već volju svih učesnika u političkom životu. Mislim da su se ranije, ko god da je bio vlast ili opozicija, prilično slagali u otporu prema tim nekim novim normama koje su uvođene poslednjih godina, a koje idu u cilju ograničavanjanja njihovog uticaja, mogućnosti zloupotrebe i slično”, navela je Baković.

Agencija za borbu protiv korupcije, pripremila je nacrt zakona. I pored više najava, do sada nije prerastao u predlog koji bi ušao u skupštinsku proceduru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: