Brisel: Postignut dogovor o telekomunikacijama

Na pregovorima srpske i prištinske delegacije u Briselu dogovoreno je da Srbija ima svoju telekomunikacionu kompaniju na Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92, RTS

Utorak, 25.08.2015.

15:49

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Član srpske delegacije general Dragan Vladisavljević rekao je da je postignut dogovor i da će Srbija imati svoju telekomunikacijsku kompaniju na KiM.

"Srpski narod će sve koristiti kao i do sada" rekao je Vladisavljević koji je ocenio da je ovo napredak za srpsku stranu.

Vladisavljević pojašnjava da će pozivni broj, po zahtevu Prištine, tražiti Austrija, ali da to ništa ne menja kada je reč o tarifi telefonskih razgovora.

Iako je sporazum o telekomunikacijama postignut, on neće biti potpisan sve dok se ne postigne dogovor i o ostalim tačkama o kojima se pregovara u Briselu.

"U principu se insistira na paketu. To je predlog Brisela , a i prištinska strana insistira da se potpiše kada se postignu dogovori oko sve četiri teme", dodaje Vladisavljević.

Na dnevnom redu delegacija koje predvode premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa su još i formiranje Zajednice srpskih opština, energetika, kao i sloboda kretanja preko mosta u Mitrovici.

Pretpostavlja se da će biti najteže da se postigne dogovor o pitanjima energetike, jer Priština traži da bude vlasnik distributivnog sistema, što je za Beograd neprihvatljivo.

Pregovori, koji su ušli u šesti sat, počeli su bilateralnim razgovorima dve delegacije sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini. Trojni sastanak počeo je oko 11 sati. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: