HS: Kako će rotacija uticati na trenutno popularne špilove?

Nova Hearthstone ekspanzija i nova rotacija su nam iza ćoška, i čak nas čudi da u trenutku dok ovo pišemo (kraj februara) još uvek nemamo nikavu zvaniču objavu o tome šta nas sve novo očekuje u rotaciji, niti koja će biti nova Hearthstone ekspanzija, čiju pojavu očekujemo negde tokom aprila.

Izvor: nikola saviæ klan rur

Utorak, 27.02.2018.

15:49

HS: Kako će rotacija uticati na trenutno popularne špilove?

Tako da, dok čekamo nove karte i nove informacije, prava je prilika da se okrenemo ka trenutno popularnim špilovima i vidimo koje će karte da izgube sa dolaskom nove standard godine, odnosno koliko će jako koji špil biti pogođen.

Da se podsetimo, u Wild sa novom rotacijom odlaze setovi iz 2016. godine: Whispers of the Old Gods, One Night in Karazhan i Mean Streets of Gadgetzan.

Secret Tempo Mage

Ovo je špil koji je trenutno veoma dominantan na laderu i predstavlja glavni tempo deck, nakon nerfova koje su dobili Bonemare i Corridor Creeper.

Ali, ukoliko ne dobije neku ozbiljnu podršku u novoj ekspanziji, čini se da neće tako ostati, jer gubi dosta krucijalnih karata, u vidu Cabal Lackey, Kabal Crystal Runner, Firelands Portal i Medivh’s Valet. U pitanju su 4 sjajne tempo karte koje prave velike tempo preokrete, što je ono što je Secret Mageu potrebno, tako da će ovaj deck morati da dobije neka nova dobra oruđa u novoj ekspanziji, ukoliko Blizzard želi da nastavi da podržava arhetip.

Dragon/Combo Priest

Jedan od trenutno najpopularnijih Priest špilova nakon Raza nerfa će takođe izgubiti dosta toga, jer njegova najveća snaga dolazi iz setova koji su došli tokom 2016. godine. Ovde pre svega mislimo na value “dragon” paket – Drakonid Operative i Netherspite Historian, ali i na karte kao što su Kabal Talon Priest i fenomenalni Dragonfire Potion. Ipak, kako smo videli u prošloj ekspanziji, Blizzard ne planira da digne ruke od Dragon Priesta, koji je forsiran već dve godine, tako da će biti zanimljivo videti da li će biti novih Dragon Priest karata u novoj ekspanziji. Iako se trenutno ne igra previše, ne treba zaboraviti i to da odlazi i Book Wyrm.

Dude Paladin

Silver Hand Recruit Paladin je postao iznenađujuće jak špil u ovoj meti nakon nerfova i trenutno predstavlja jedan od top tier meta deckova. Igračima koji igraju Wild je snaga ovog špila odavno poznata, a sada je dobio priliku da sija i u Standard formatu, ali nažalost ne previše dugo (osim ukoliko ne dobije novu podrušku), jer će neke od ključnih karata otići u Wild.

Tu pre svega mislimo na Old Gods kombo, Steward of Darkshire i Stand Against Darkness. Steward of Darkshire se generalno čini kao ključna karta za ovaj špil, bez koje će Dude Paladin jako teško raditi, jer omogućava vašim regrutima da prežive potez, kako bi ih bafovali nakon toga.

I Rallying Blade ispada iz priče, ali ova karta se može lako zameniti sa još jednim primerkom Unidentified Maul. Karte iz prošle ekspanzije kao što su Level Up i Drygulch Jailor govore da će Blizzard nastaviti da podržava ovaj arhetip, i videćemo šta će se desiti sa njim u budućnosti.

Aggro Token Druid

Token Druid gubi neke od ključnih buff karata, koje su mu omogućile da ima eksplozivna otvaranja, i tu mislimo na Mark of the Lotus i Mark of Y’Shaarj, što je veoma značajan udarac na ovaj špil.

Osim toga, Token Druid je možda i jedini špil koji je igrao Patches i nakon nerfova, prosto samo kao besplatni 1/1 za buff, tako da će i gubitak Patchesa biti neka vrsta gubitka za token Druida

Control Warlock

Control Warlock gubi jednog od glavnih value finišera, a to je Nzoth, ali gubi i jednu od ključnih karata za rano otvaranje, Mistress of Mixtures, koja mu je omogućavala da se bori za tablu na početku protiv agresivnih špilova i leči po potrebi u kasnijim delovima partije. Ostatak špila ostaje manje-više istovetan, tako da ovde i neće biti previše promena.

Warlock Zoo

Dobri stari Zoo je, poput bubašvabe, preživeo svaku metu, pa verujemo da će preživeti i ovu. Od ključnih karata odlaze Darkshire Councilman, Malchezaar’s Imp i Crystalweaver, koji se igrao u demon varijantama.

Odlazak “kancermena” će svakako oslabiti ranu agresiju špila i “snowball” potencijal, dok će izostanak Impa najverovatnije povući i izbacivanje Soulfire iz špila. No, kao što smo već pomenuli, neka nova varijanta Zoo špila će sasvim sigurno isplivati na površinu, tako da će biti zanimljivo pratiti koja nova oruđa za Zoo će stići u aprilu.

Big Priest

Verovatno jedan od najiritantnijih špilova u meti će prestati da postoji u ovom obliku u Standard formatu nakon rotacije, jer gubi ključne karte – Y’Shaarj i Barnes kombo.

Pored toga, iz ovog špila odlazi i Dragonfire Potion, te Shadow Word: Horror + Pint-Sized Potion kombo. Sam gubitak glavnog komboa, odnosno pre svega Barnesa, je ključni udarac na špil, jer više neće moći da vara sa ogromnim minionima u 3-4 potezu, već će morati da ih dobija na “fer” način. A fer u Hearthstone top tier meti nije dovoljno.

Spell Hunter

Ovaj špil takođe gubi glavni kombo kao i Big Priest, a to su Y’Shaarj i Barnes, tako da u toj formi ga više nećemo viđati. Ostim toga, iz špila odlazi još samo jedna karta, to je Cat Trick, tako da mislimo da će ovaj špil u nekoj novoj formi nastaviti da funkcioniše. Iako trenutno nije popularna karta, treba naglastiti da i Call of the Wild odlazi iz standard formata.

Na kraju, svakako jedan od najvećih gubitnika je Jade Druid, koji gubi čitavu osnovu u celu mehaniku, jer sve Jade karte odlaze u Wild format, tako da je suvišno i pričati šta ovaj špil gubi.

Šta mislite, koji će arhetipovi preživeti, a koji nestati?

AUTOR: Nikola Savić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: