Čanak: Zabraniti SRS

Izvor: B92

Sreda, 19.03.2003.

17:53

Default images

Predsednik Skupštine Vojvodine i čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak založio se za zabranu Srpske radikalne stranke. On je ocenio da ta stranka predstavlja politički organizovano zlo i da je u njenom programu fašistička teorija krvi i tla. Potpredsednik Vlade Srbije i lider Reformista Vojvodine Miodrag Isakov protivi se takvoj inicijativi ukoliko uza nje ne postoje čvrsti dokazi o umešanosti radikala u atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića, javlja iz Novog Sada dopisnik B92 Dragan Gmizić. Čanak odbacuje sve spekulacije oko toga da DOS koristi vanredno stanje u kom se zemlja nalazi kako bi se obračunao s političkim neistomišljenicima. Individualni slučajevi ne znače da treba zabraniti celu stranku. "Sem radikala sve ostale stranke imaju mogućnost da normalno deluju, jer bi u suprotnom to bio totalitarizam", rekao je Čanak. "Nisu ništa sada uradili, nego rade sve vreme, 10 godina, samo što su se sada stekle okolnosti da se to dovede do kraja. Do sada nije moglo da se dovede do kraja, jer državni instrumentarij nije bio prečišćen posle 5. oktobra 2000.", rekao je Čanak.

Miodrag Isakov protivi se toj inicijativi ukoliko iza nje ne stoje čvrsti dokazi o umešanosti radikala u atentat na premijera. "Naš je stav da tako ne treba da se ponašamo, nego da treba da insistiramo na tome da institucije sistema rade sve to u okviru svojih nadležnosti i nikako ne prelaze granice ovlašćenja koja im daje Zakon o vanrednom stanju", rekao je Isakov.

Nenad Čanak je, govoreći o odgovornosti ministra unutrašnjih poslova Srbije Dušana Mihajlovića za ubistvo Đinđića, rekao da će to pitanje kad-tad morati da bude postavljeno, ali je ocenio da u uslovima vanrednog stanja to pitanje ne treba pokretati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: