Svet

Četvrtak, 16.06.2022.

16:45

Rusija će ubrzati razgovore o povećanju prodaje gasa Kini; Evropa će skupo platiti

Rusija je obećala da će ubrzati razgovore o povećanju prodaje gasa Kini i upozorila da će Evropa platiti visoku cenu za naftni embargo Rusiji.

Izvor: Tanjug

Rusija će ubrzati razgovore o povećanju prodaje gasa Kini; Evropa će skupo platiti
Ilustracija: Shutterstock/OlegRi

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je da će Evropa platiti dodatnih 400 milijardi dolara za više cene energenata i da bi mogla da se suoči sa nestašicom naftnih derivata, preneo je Rojters.

On nije precizirao u kom vremenskom roku će se to dogoditi, navela je agencija.

Lideri EU dogovorili su embargo na prodaju ruske nafte za koji navode da bi mogao da smanji 90 odsto ruskog izvoza nafte u Evropu.

Novak je predvideo da bi plan smanjenja uvoza nafte mogao dovesti do nestašice naftnih derivata na evropskom tržištu.

Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, on je takođe, okrivio loše planiranje energetske bezbednosti u SAD i Evropi za rekordno visoke cene goriva i rast inflacije.

Rusija je navela da može da usmeri izvoz energenata u zemlje poput Kine i Indije kako bi pokrila gubitak prodaje Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: