Biz - B92.net

"'Oteto more' je istorijska činjenica"; "Hrvati pogrešno shvatili"

Budimpešta -- Mađarski državni sekretar za informisanje Tamaš Mencer izjavio je da je premijer Viktor Orban, pominjući "oteto more", govorio o "istorijskoj činjenici".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: esfera/Shutterstock
Foto: esfera/Shutterstock

Mencer je rekao i da je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova u toj izjavi "nešto pogrešno shvatilo".

"Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova je nešto pogrešno shvatilo", poručio je Mencer, komentarišući postupak hrvatskog ministarstva koje je pozvalo na razgovor mađarskog ambasadora u Zagrebu, zbog komentara premijera Viktora Orbana, prenela je agencija MTI.

Orban je u petak, u intervjuu o zajedničkom embargu Evropske unije, kojem se Mađarska protivi, govorio o tome da zemlje koje imaju more i luke mogu doneti naftu na tankerima.

"Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku", rekao je Orban u pomenutom intervjuu, aludirajući na, kako su preneli mediji, hrvatsku obalu.

Mencer je na Fejsbuku saopštio da se Orban pozvao na "istorijsku činjenicu".

"Nadam se da kod naših hrvatskih prijatelja neće preovladati medijska histerija i da ćemo moći da nastavimo da radimo u interesu razvoja naše saradnje", dodao je mađarski zvaničnik.

Mađarski ambasador u Zagrebu pozvan je u hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova da objasni Orbanovu izjavu da bi "i Mađarska imala more da joj nije oduzeto", navodi MTI.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova oštro je reagovalo i osudilo izjavu Orbana koja, kako prenose hrvatski mediji, implicira da je hrvatski Jadran oduzet od Mađarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.