Uručena nota: Kulminirao sukob zbog Orbanove izjave – čije je more

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je da je danas ambasadoru Mađarske uručena nota Ministarstva povodom izjave Viktora Orbana.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2022.

17:27

Uručena nota: Kulminirao sukob zbog Orbanove izjave – čije je more
Ilustracija: Depositphotos/ifeelstock

Orbanova izjava, kako su preneli mediji, implicira teritorijalne pretenzije prema delu hrvatskog Jadrana.

Božinović je novinarima nakon sastanka koalicionih partnera rekao da hrvatska vlada vodi principijelnu i jasnu politiku.

"MVEP je pozvao ambasadora Mađarske i uručilo mu notu. Naš ambasador u Budimpešti je zatražio prijem i zatražiti objašnjenje te izjave. Nikakve pretenzije ne mogu danas proći, bez obzira na neke verbalne poruke. Hrvatska teritorija je neupitna i u tom smislu nema nikakve dileme", rekao je Božinović.

Na pitanje da li je vlada previše popustljiva prema Mađarskoj, Božinović je odgovorio:

"Dobrosusedstvo je temelj odnosa. Mi ne možemo reći da Mađarska nije, pogotovo u procesu pristupanja hrvatske evroatlantskim integracijama bila zagovornik hrvatskog puta".

Božinović se prisetio dok je bio ambasador Hrvatske pri NATO, da je, kako je kazao, mađarski ambasador bio osoba sa kojom je mogao najviše da odradi.

"Ovo su neka pitanja koja nemaju veze s evropskim vrednostima. Reagujemo i reagovaćemo", rekao je Božinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: