Biz - B92.net

Hrvatska reagovala na Orbanovu izjavu, mađarski ambasador pozvan na razgovor

Zagreb -- Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) oglasilo povodom izjave mađarskog premijera Viktora Orbana.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
Foto: OldskoolDesign/Shutterstock
Foto: OldskoolDesign/Shutterstock

Naime, mađarski premijer je izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da "joj nisu oduzeli more", referirajući se na hrvatsku obalu čiji su delovi nekada bili u sastavu Ugarske.

"Hrvatska osuđuje izjavu predsednika mađarske vlade", saopštilo je MVEP. "Osuđujemo bilo kakve teritorijalne pretenzije prema susednim državama."

Pozadina Orbanove izjave je protivljenje evropskom embargu na uvoz ruske nafte, zbog čega je Mađarsku juče posetila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako je pojasnio jedan evropski diplomata za Frans pres, Mađarskoj bi za sigurno snabdevanje naftom bio potreban novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Zato traži garancije da će se Zagreb angažovati na izgradnji te infrastrukture, kao i garancije o evropskim finansijskim sredstvima, prenosi Dnevnik.

"Oni koji imaju more i luke imaju i mogućnost da dovedu naftne tankere", rekao je Orban prošle nedelje, kako ga prenosi Politico. "Da nam more nije oduzeto i mi bismo imali luke", dodao je.

MVEP ističe da takve izjave nepotrebno narušavaju međudržavne odnose. Zbog te izjave je mađarski ambasador u Zagrebu pozvan na razgovor, a i hrvatski je ambasador je zatražio objašnjenje u Budimpešti, kazali su na Zrinjevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.