Cena nafte naglo skočila nakon onoga što Rijad naziva "saudijska bombona"

Cena sirove nafte skočila je danas 4,6 odsto, na skoro 75 dolara za barel.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

11:00

Cena nafte naglo skočila nakon onoga što Rijad naziva
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Do toga je došlo nakon odluke Saudijske Arabije da od jula dodatno smanji proizvodnju nafte za još milion barela dnevno.

Rijad je ovaj potez nazvao "saudijska bombona", a na osnovu njega će Saudijska Arabija od jula proizvoditi devet miliona barela nafte dnevno, što je blizu procenjenog obima ruske proizvodnje u julu, prenose RIA Nopvosti.

Ovu odluku su Saudijci doneli kao korak iz predostrožnosti da bi podržali napore alijanse OPEK+ u cilju postizanja stabilnosti na tržištu sa naftom.

Cena sirove nafte se nakon ovog iznenađenja malo stabilizovala, a prema podacima sa berzi, u trenutku pisanja ovog teksta se prodavala po 73,865 dolara za barel.

Na sastanaku zemalja OPEK+ dogovoreno je da će ova organizacija umesto dosadašnjih 41,856 miliona barela dnevno počev od sledeće godine smanjiti proizvodnju za skoro 1,4 miliona barela na dnevom nivou.

OPEK+ (Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznika), sa Rusijom, prozvodi oko 40 odsto svetske sirove nafte, što znači da političke odluke te organizacije mogu imati veliki uticaj na cene nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: