Zaoštrava se u Kini, država jasno rekla "ne"

Kineske vlasti pooštrile su ograničenja koja zabranjuju finansijskim institucijama i platnim kompanijama pružanje usluga povezanih s kriptovalutama.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Olleg/Shutterstock
Foto: Olleg/Shutterstock

Bitkoin pao ispod 40.000 dolara - zbrisane milijarde u kriptovalutama

Hakeri koji su napali naftovod u SAD zaradili 90 miliona $ u bitkoinima

Time je pokrenut novi pad vrednosti digitalnog novca.

U poređenju s prethodnom zabranom iz 2017. godine, nova pravila proširila su opseg zabranjenih usluga i prosudila da "virtualne valute nisu podržane bilo kakvom stvarnom vrednošću", piše Kliks.

Tri udruženja finansijske industrije u utorak su uputila svoje članove, među kojima su banke i internet kompanije za plaćanje, da ne nude nikakve usluge vezane uz kripto, poput otvaranja računa, registracije, trgovine i osiguranja.

Nova zabrana, koju je objavila Narodna banka Kine (PBOC), takođe uključuje usluge koje prethodno nisu spomenute.

Jasno je navedeno da institucije ne smeju prihvatiti kriptovalute ili ih koristiti kao sredstvo plaćanja. Ni institucije ne mogu pružati usluge razmene između kriptovaluta i juana ili stranih valuta.

Pored toga, institucijama je zabranjeno da pružaju usluge štednje i izdavanja finansijskih proizvoda povezanih s kriptovalutom.

Banke i kompanije koje nude usluge plaćanja takođe su pozvane da pojačaju nadzor novčanih tokova koji su uključeni u trgovinu kriptovalutama i da bliže koordinišu u identifikaciji takvih rizika.

Vlada je 2013. definisala bitkoin kao virtuelnu robu i rekla da je pojedincima dozvoljeno slobodno sudelovanje u njegovoj internet trgovini. Kina ne priznaje kriptovalute kao zakonsko sredstvo plaćanja, a bankarski sistem ne prihvata kriptovalute, niti pruža odgovarajuće usluge.

Međutim, iste godine finansijski regulatori, uključujući PBOC, zabranili su bankama i platnim kompanijama pružanje usluga povezanih s bitkoinima.

Takođe su zabranili platformama za trgovanje kriptovalutama pretvaranje zakonskog sredstva plaćanja u kriptovalute i obrnuto.

Zbog ograničenja, kripto-berze se zatvaraju, a mnogi su se preselili u inostranstvo.

Ilustracija: Depositphotos, monsit
Ilustracija: Depositphotos, monsit

Imitatori Ilona Maska zaradili milione od kriptoprevara

"Za to se ide u zatvor na uređenim tržištima"

Do jula 2018. godine, 88 platformi za trgovanje virtuelnim valutama i 85 ICO platformi povuklo se s tržišta, saopštila je PBOC.

Industrijska direktiva upozorila je da se špekulativno trgovanje bitkoinima oporavilo, narušavajući "sigurnost imovine ljudi i remeteći normalan ekonomski i finansijski poredak".

S tim u vezi, mnogi kineski investitori obnovili su trgovanje na platformama, koje poseduju kineske berze, a koje su se preselile u inostranstvo, uključujući Huobi i OKEx.

Kineske berze, koje takođe uključuju Binance i MXC, omogućavaju pojedincima da otvaraju račune na mreži, što traje samo nekoliko minuta. Oni olakšavaju peer-to-peer ugovore na OTC tržištima, koja im pomažu da pretvore kineski juan u kriptovalute. Takve se transakcije obavljaju putem banaka ili putem internet kanala za plaćanje kao što su Alipay ili WeChat Pay.

Maloprodajni investitori takođe kupuju "računsku snagu“ od rudara, takozvanih majnera kriptovaluta.

U međuvremenu, potencijalna pretnja kriptovaluta kineskoj fiat valuti, juanu, podstakla je PBOC na pokretanje vlastite digitalne valute.

Upravo zbog toga, poslednja odluka otežava kupovinu kriptovaluta koristeći razne kanale plaćanja, a mogla bi uticati na poslovanje "majnera" otežavajući im razmenu kriptovaluta za juan, ali banke i platne kompanije takođe se suočavaju s izazovima identifikacije novčanih tokova povezanih s kriptovalutama.

Vinston Ma, vanredni profesor Pravnog fakulteta u Njujorku i autor knjige "Digitalni rat", rekao je da su nova pravila osmišljena kako bi u potpunosti isključila kripto-transakcije iz kineskog finansijskog sistema i očekuje da će vlada izneti nove propise koji ciljaju kripto-imovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu