Troškovi odbrane biće povećani šestu uzastopnu godinu

Brisel -- Troškovi odbrane evropskih zemalja NATO-a i Kanade biće povećani šestu uzastopnu godinu, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, grapix
Foto: Depositphotos, grapix

On je naveo da će trećina zemalja dostići cilj od dva odsto BDP-a. "Ova godina biće šesta uzastopna godina povećane vojne potrošnje evropskih saveznika i Kanade, sa realnim rastom od 4,3 odsto. Očekujemo da će se ovaj trend nastaviti", rekao je Stoltenberg novinarima uoči dvodnevnog video sastanka ministara odbrane NATO-a koji počinje sutra u Briselu.

Prema podacima Alijanse, koje se odnose na procene za 2019. i 2020. godine, SAD i dalje ulažu najveći budžetski napor sa potrošnjom koja iznosi 3,87 odsto BDP-a.

Zemlje NATO-a, sa Nemačkom na čelu, nalaze se pod pritiskom američkog predsednika Donalda Trampa, koji od njih traži veće ulaganje do dva odsto BDP-a.

Od 30 zemalja članica, deset bi bilo iznad tog praga 2020. godine, među kojima Grčka (2,58 odsto), Velika Britanija (2,43 odsto), Poljska (2,30 odsto) i Francuska (2,11 odsto).

Prošle godine su taj prag prešle samo tri zemlje - SAD, Grčka i Velika Britanija. Nemačka će i dalje biti ispod praga od dva odsto - 1,57 odsto, kao i Kanada 1,45 odsto, navodi se u procenama NATO-a.

strana 1 od 129 idi na stranu