Nemačka ulazi u vlasništvo Lufthanze?

Berlin -- Lufthanza je blizu postizanja sporazuma s nemačkom vladom o državnoj pomoći od 9,0 milijardi evra.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa, Armando Babani
Foto: Epa, Armando Babani

Prema sporazumu, država bi stekla 20 odsto udela u najvećoj nacionalnoj avio-kompaniji, u nastojanju da spasi vazduhoplovnu industriju od posledica korona krize.

Nemački avio-prevoznik je saopštio danas da će prema sporazumu vlada dobiti dva mesta u nadzornom odboru kompanije, ali uz pravo glasa samo u izuzetnim okolnostima, kao što je, na primer, sprečavanje preuzimanja firme, prenosi Rojters.

Lufthanza već nedeljama pregovara s Berlinom o državnoj finansijskoj podršci koja bi joj pomogla da izađe na kraj s predviđenim dugotrajnim padom putovanja, a kamen spoticanja u pregovorima je pitanje koliku kontrolu država treba da dobije u kompaniji u zamenu za tu podršku. Izvori uključeni u pregovore navode da državni fond za ekonomsku stabilizaciju još nije izneo konačnu ponudu i da bi to trebalo da učini danas.

Iz Lufthanze su rekli da očekuju da će uslovi sporazuma uključiti obustavu budućih isplata dividendi i ograničenje plata menadžmenta, dodajući da paket mora da odobri Evropska komisija, prenosi Sputnjik.

Program podrške uključuje kredit od tri milijarde evra od državne banke KfV i konvertibilnu obveznicu, uz mogućnost njene prodaje za dodatnih 5,0 odsto državnog udela plus jednu akciju u slučaju javne ponude za preuzimanjem od treće strane.

U nemačkoj avio-kompaniji se nadaju da će sporazum biti brzo zaključen čime bi se dugoročno obezbedila njena solventnost. Nemački mediji su kasno sinoć izvestili da je dogovor postignut, a kancelarka Angela Merkel je izjavila da uskoro očekuje sporazum o paketu pomoći Lufthanzi, ali nije iznela nikakve detalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 178 idi na stranu