Nepošteni ugostitelji: "Bez razmišljanja je strancima naplatio više"

Split -- Postoje neka ne baš primerena ponašanja, događanja i pojave u Splitu o kojima svi sve znaju, i koliko znaju, toliko i ćute.

Izvor: slobodnadalmacija.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, dutourdumonde
Foto: Depositphotos, dutourdumonde

Kako piše Slobodna Dalmacija, konobar u kafiću na početku splitske rive se prema turistima poneo neprikladno, a pri tome i prekršio zakon.

Kako navodi, produžena kafa koju je naručila koštala je devet kuna (1,2 evra), što potvrđuju cenovnik i račun.

Do nje je seo par u četrdesetim godinama, Azijci, nije sigurna iz koje zemlje. Priča kako su oni naručili običnu kafu sa toplim mlekom. Posle dvadeset minuta žele da plate, računa nema, ali je konobar brz, dve kafe naplaćuje pet evra (37 kuna).

Kako piše portal, oni plaćaju, bez ikakvih pitanja. Ipak, cena jedne kafe u cenovniku je 11 kuna (1,4 evra).

Pored povećanja cene, kako navode, turisti su platili bez računa i u evrima, što, prema zakonu, nije dozvoljeno.

Konobar je "mrtav hladan, ne brine ga da li je uradio nešto neprikladno i protivzakonito".

Gospođa iz priče je navedeni par, koji ju je zamolio za fotografiju, pitala da li im je skupo, a oni su odgovorili "ekskluzivne lokacije se plaćaju, a Split je predivan".

Kako kaže, poznanici iz ugostiteljske struke je uveravaju da je ovakva situacija uobičajena svakodnevica i da je dobrog konobara teško naći, pa bi trebalo da im se izađe u susret.

Posao je zahevan, radi se danju i noću, uzimaju gotovo sve valute. Cene se nekad prave i na licu mesta, posebno ako turista dolazi iz sa kraja sveta gde je potrebno dva puta preračunavati iznos, iz matične valute u evre, pa u kune.

strana 1 od 184 idi na stranu