Stvara se jedna od najvećih avio-kompanija u Evropi: LOT kupuje nemački Kondor

Varšava -- Poljski avio-prijevoznik LOT kupiće nemačku avio-kompaniju Kondor, objavile su u petak te dve kompanije.

Izvor: Bankar.me
Podeli
Foto: Depositphotos/Boarding2Now
Foto: Depositphotos/Boarding2Now

Time su najavile stvaranje vodeće avio-prevozničke grupe u Evropi koja će godišnje prevoziti više od 20 miliona putnika.

Nemački Kondor bio je podružnica propalog britanskog turoperatera Tomas Kuka. Nakon sloma krovne kompanije nemačka vlada pritekla mu je u pomoć kreditom od 380 miliona evra.

Ponudu za nemačkog prevoznika poslao je vlasnik LOT-a Polish Aviation Group (PGL) i odabrana je kao najatraktivnija, piše portal Bankar.me.

Očekuje se da će transakcija, nakon pribavljanja regulatornih dozvola, biti završena do aprila. Vrednost ponude nije navedena.

Kondor ima flotu od 50 aviona dok ih LOT ima 80. Poljska kompanija koncentrisana je na srednju i istočnu Evropu i prošle je godine prevezala više od 10 miliona putnika, “više nego dvostruko više nego četiri godine ranije”, navodi se u saopštenju.

PGL je u 2019. generisao prihode od oko 1,9 milijardi evra.

Kondor je finansijsku godinu 2018/2019. zaključio s operativnom dobiti od oko 58 miliona i prihodima od oko 1,7 milijardi evra.

Godišnje prevozi oko 9,4 miliona putnika iz osam aerodroma na oko 90 destinacija u Evropi, Africi i Americi.

“Kupovina Kondora savršeno se uklapa u strategiju PGL-a a garantuje budućnost i Kondoru”, ističe u saopštenju predsednik upravnog odbora PGL-a Rafal Milčarski, najavljujući razvoj brenda nemačke kompanije i njegovo uvođenje na druga evropska tržišta.

strana 1 od 190 idi na stranu