Svet

Sreda, 08.01.2020.

14:32

"Bez kompromisa UK neće dobiti najkvalitetniji pristup tržištu EU nakon Bregzita"

Predsednica EK Ursula fon der Lajen upozorila je Britaniju da neće dobiti najkvalitetniji pristup tržištu EU nakon Bregzita, ako ne napravi velike kompromise.

Izvor: Tanjug

Foto: Epa/STEPHANIE LECOCQ

Ona je to rekla u Londonskoj školi ekonomije u Londonu, uoči prvog sastanka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom i dodala da će pregovori o novom trgovinskom sporazumu između Velike Britanije i EU biti teški, kao i da "uz svaki izbor dolazi do posledica", prenosi AP.

Džonson je ranije rekao da Britanija traži slobodan trgovinski sporazum, ali da ne želi da zadrži pravila i standarde EU, zbog čega je fon der Lajen upozorila da bez ravnopravnih uslova u oblasti životne sredine, rada, oporezivanja i državne pomoći, Britanija ne može imati najkvalitetniji pristup najvećem jedinstvenom tržištu na svetu.

Fon der Lajen je kazala i da nema dovoljno vremena da se razmotre svi aspekti budućih odnosa EU i Velike Britanije do kraja godine, zbog čega će obe strane morati da se odluče na šta da se fokusiraju, prenosi Rojters.

"Bez produženja prelaznog perioda nakon 2020. godine, ne možete da očekujete da ćete da se dogovorite o svakom pojedinom aspektu našeg novog partnerstva. Moramo da odredimo prioritete", rekla je fon der Lajen.

Prema njenim rečima, prioritet EU je da podrži integritet jedinstvenog tržišta bloka i njegove carinske unije.

"U vezi sa tim nema kompromisa", rekla je ona i dodala da bez slobodnog protoka ljudi nema slobodnog protoka kapitala, dobara i službi.

Predsednica EK je istakla i da je potrebno sveobuhvatno partnerstvo u oblasti bezbednosti kako bi se borili sa prekograničnim pretnjama "od terorizma do sajberbezbednosti i kontraobaveštajnih podataka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: