Svet

Ponedeljak, 02.09.2019.

10:45

Nastavlja se usporavanje proizvodne aktivosti u Evrozoni

Proizvodna aktivnost u Evrozoni u avgustu je nastavila da posrće, pošto je kontinuirani pad tražnje umanjio optimizam, pokazala su istraživanja.

Izvor: Tanjug

Nastavlja se usporavanje proizvodne aktivosti u Evrozoni
Foto: Depositphotos, koya979

Indeks menadžera nabavke (PMI) za Evrozonu, koji izračunava londonska kompanija IHS Markit, u avgustu je iznosio 47,0 poena, što je u skladu sa preliminarnom procenom, ali znatno ispod nivoa od 50 poena koji razdvaja rast od pada proizvodne aktivnosti, prenosi agencija Rojters.

Iako je reč o poboljšanju u odnosu na julskih 46,5 poena, podatak za avgust je najniži od decembra 2012. godine, navodi britanska agencija. To je i sedmi mesec zaredom da je PMI ispod granice od 50 poena.

"Proizvođači u Evrozoni pate jer se letnji pad fabričke proizvodnje nastavio i u avgustu. Pogoršanje optimizma vezano za predstojeću godinu sugeriše da kompanije očekuju da će najgore tek doći", smatra Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Indeks koji meri optimizam kompanija vezano za njihovo poslovanje u predstojećoj godini, potonuoje na 50,6 poena sa 52,6 poena, što je najniži podatak od novembra 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: