Žao nam je, Šveđani, Norvežani su izgleda bolji

Još im nove novčanice od 2014. nisu ušle u opticaj, a Norvežani već mogu da žive bez novca u izvornom obliku.

Svet

Izvor: B92, Poslovni dnevnik

Četvrtak, 26.04.2018.

19:58

Žao nam je, Šveđani, Norvežani su izgleda bolji
(Foto: Thinkstock)

Norveška je, praktično, prvo bezgotovinsko društvo u svetu. Iako je delovalo da će to biti Švedska. Ovu vest je saopštio Džon Nikolsen, jedan od najstarijih donosilaca ekonomskih odluka u toj bogatoj evropskoj državi.

"Nivo korišćenja gotovine u transakcijama kod nas je već toliko nizak da možemo da smatramo kako smo nacija u kojoj je keš suvišan", objasnio je Nikolsen, tvrdeći da se koristi manje od 3% novčanica i da na plaćanje njima otpada 10% svih transakcija u Norveškoj.

Tamo je uobičajeno da se i kafa plaća karticom, tj. elektronskim putem.

"Nema to veze sa merama Centalne banke ili slično, već je odraz želje svih koji novac koriste svakodnevno, a to su svi potrošači", napominje ekonomista.

Kako je rekao, ne žele da likvidiraju keš, već će on postepeno sam da nestane zbog rasta broja alternativnih transakcija, prenosi Poslovni dnevnik.

Kao što smo pomenuli, susedne Švedska i Finska sve više beže od fizičkog novca pa ugledni Niklsen zaključuje da bi on mogao potpuno da iščezne u celom svetu u narednih deset godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: