Česi preuzeli bugarsku TV "Nova", na redu i Telenor Srbija

Švedska kompanija "Modern Times" prodala je radio-difuznu grupu "Nova" češkoj PPF grupaciji, saopštile su obe strane.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Finansijska grupacija PFF upravlja milijarder Petr Kelnera, a specijalizovana je za bankarske i finansijske usluge, ali i za telekomunikacije, nekretnine i birokratiju. Posluju na mnogim evropskim tržištima, kao i na tržištu Rusije, SAD i Azije. Imovina ove kompanije procenjena je na 35 milijardi evra.

Očekuje se da će PPF kupiti bugarski telekomunikacioni ogranak norveškog Telenora, zajedno sa poslovanjem u Srbiji i Crnoj Gori, a čak je moguće i da će dodati mađarskog operatera.

Ako Kelner kupi Telenor u Bugarskoj, koja je trenutno jedini mobilni operater koji ne nudi TV i medijske usluge, velike su mogućnosti da postane kombinacija dve vrste poslovanja za proširenje na medijskom i tržištu telekomunikacija.

Modern Times grupa (MTG) prodala je 95 odsto svojih akcija u bugarskoj medijskoj grupi, a PPF je dobio preostalih pet odsto akcija od Istočnoevropskog medijskog holdinga, saopštila je češka grupa.

Ukupna vrednost transakcije je 185 miliona evra, što je znatno ispod cene za koju je MTG kupio "Nova TV" 2008. godine. Švedska kompanija je za kablovski kanal "New +" platila 620 miliona evra, a za magazin "Eva" 80 odsto, u vlasništvu grčke Antena grupe.

Pre toga, MTG je posedovao samo "Diema TV" kanal. Ovaj švedski prodavac ističe i da će sredstva iz ugovora u Bugarskoj biti uložena u skandinavske zabavne delatnosti grupe, u studije i globalni digitalni biznis.

"Nova" je najveća medijska grupa u Bugarskoj i sastoji se od sedam televizijskih kanala i 19 onlajn kompanija, što je zajedno ostvarilo prihode od 100 miliona evra za 2017. i 19,7 miliona evra u operativnom dobitku za "Novu" u 2017. godini.

Televizija je imala 151,8 miliona leva prihoda u 2016. godini, a grupacija zapošljava 650 ljudi, saopštili su iz MTG-a.

Svet

Skok profita Ahold Deleza

Hag -- Lanac supermarketa Ahold Delez je u četvrtom tromesečju prošle godine u svetu imao rast zarade za više od 300 odsto na 744 miliona evra u odnosu na lani.

Svet sreda 28.02. 15:33 Komentara: 2
strana 1 od 194 idi na stranu