Desetkovan profit Gasproma

Moskva -- Neto profit ruskog gasnog giganta Gasproma je prošle godine desetkovan je u odnosu na 2013. zbog ekonomskih sankcija, pada rublje i cena nafte.

Izvor: Tanjug
Podeli

Gasprom, koji je pre samo nekoliko godina bio najprofitabilnija kompanija na svetu, ostvario je u 2014. neto profit od 159 milijardi rubalja (2,8 milijardi evra) u poređenju sa profitom od 1,14 biliona rubalja (20 milijardi evra po aktuelnom deviznom kursu) iz 2013. godine, navodi se u godišnjem izveštaju kompanije.

Analitičari koji su učestvovali u anketi njujorške agencije "Blumberg" očekivali su znatno viši profit Gasproma od 665 milijardi rubalja, prenosi agencija Frans pres..

Ovakvi rezultati su, prema njihovom mišljenju, posledica slabije tražnje u Evropi, koja je najveće izvozno tržište Gasproma, ali i činjenice da su evropski kupci iskoristili gas iz sopstvenih skladišta čekajući da se pad cena nafte odrazi na ugovore o snabdevanju gasom.

Prepolovljena vrednost rublje je, prema tvrdnjama analitičara, pomogla obaranju kapitalnih troškova Gasproma i podizanju prihoda, dok je po osnovu slobodnog novčanog toka kompanija generisala 654 milijarde rubalja, za 90 odsto više u odnosu na 2013. godinu.

Na umanjenje zarade Gasproma je uticao i spor izmedju Rusije i Ukrajine oko cena gasa, a kompanija je takođe morala da izdvoji 313 milijardi rubalja za pokrivanje potencijalnih budućih gubitaka, što je četiri puta više u odnosu na 2013. godinu.

strana 1 od 236 idi na stranu