"Prodaja" Blekberija puna rupa

Svetom je odjeknula vest da je kompanija Blekberi pronašla kupca i da će biti prodata za 4,7 milijardi dolara. Ipak, analitičari kažu da to još nije izvesno.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2013.

09:51

Default images

Grupa "Ferfeks", najveći akcionar kanadske kompanije i potencijalni kupac, zasad je potpisala samo pismo o namerama, u kome se navodi da je prva na redu kontrola.

"Volstrit džornal" ističe da je u tom dokumentu praktično piše "kupićemo vašu kuću od milion dolara koja se ruši, ali ne dok je ne prečešljamo, uzgred, možda i nemamo novca da je skroz kupimo".

"Sve što piše u pismu o namerama jeste da će Ferfeks kupiti Blekberi kada pregleda knjige", piše Rolf Vinkler.

On navodi da čak i kada bi iskoristio sav svoj kapital od 2,6 milijarde dolara u Blekberiju da finansira ovaj dogovor, Ferfeks bi sa strane morao da nađe još 1,6 milijardi, a jasno je da bi u slučaju posrnule kompanije kreditori bili posebno obazrivi.

"Nema vrednosti u Blekberi 10 ekosistemu. Vrednost ove kompanije su keš i patenti", navodi jedan analitičar.

Ni zaposleni nisu bolje raspoloženi, a jedan od njih je, nakon što se pojavila vest da će biti otpušteno čak 40 odsto ljudi, izjavio da u kompaniji "ne vlada nizak moral, već nikakav moral".

"Kao da radimo u domu za stare. Nije pitanje da li će se desiti, već kada", kaže on za "Volstrit džornal".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: