Svet

Utorak, 31.01.2012.

18:24

Kina i Indija "ratuju" za Šri Lanku

Predsednik Mahinda Radžapaksa je bio nedvosmislen - kinesko prisustvo u Šri Lanki je isključivo poslovno, a ne političko.

Izvor: Tanjug

Default images

Izazvan spekulacijama da Kina finansira i gradi 1,4 milijarde dolara vrednu luku na jugu ostrva kako bi navodno dobila vojnu bazu u indijskom dvorištu, Radžapaksa je ismejao te optužbe.

Radžapaksa je rekao da se njihov veliki sused nije žalio. "Niko nam nije ništa rekao, ni Indija, niti SAD. Čak Vašington, London i Delhi sada pozivaju Kinu da dođe i investira", naveo je on.

Locirana ispod južnog vrha Indije, ova ostrvska zemlja sa 21 milionom stanovnika je postala poprištem hladnog rata između azijskih džinova, gde se međusobna sumnjičenja ukrštaju sa poslovnim ambicijama i dovode do svojevrsnog pandana trci u naoružanju, samo što se ovde radi o trci u gradnji. "Oni pokušavaju da se nadmeću. Rudnik uglja na jednoj strani ostrva otvaraju Kinezi, drugi Indusi s druge strane. Luku na jugu grade Kinezi, a na severu Indusi", navodi jedan everopski diplomata u Kolombu.

Zbog svog položaja i blizine trgovačkih puteva kroz Indijski okean, Šri Lanka budi strateški trgovački i vojni interes Vašingtona, Delhija i Pekinga.

To je, po nekim analitičarima, čini prvom u kineskom takozvanom "niza perli", strategije opkoljavanja Indije i uspostavljanja vlastite prisutnosti u lukama oko Indijskog okeana, pod izgovorom trgovačkih interesa.

Do sada je, međutim, oružje uticaja bilo finansijsko. Indija i Kina su isfinansirale sa šest milijardi dolara čitav niz Radžapaksovih projekata za izgradnju puteva, železnice, luka i elektricćih centrala.

Njegova spoljna politika ima čvrste korene u politici Pokretna nesvrstanih zemalja, jer je tokom poslednjih godina rata protiv separatističkog pokreta Tamilskih tigrova koristio Kinu, Indiju i Zapad kako mu je odgovaralo.

Kina je već treću godinu za redom najveći izvor finansijske podrške Šri Lanci sa 784 miliona dolara investicija u prvih devet meseci 2011, ili 44 odsto ukupnih inostranih sredstava. U poređenju s tim indijski krediti od devet miliona bleda su slika, ali njihovo prisustvo je mnogo veće ako se uzmu u obzir indijske privatne kompanije koje direktno ulažu na ostrvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: