Svet

Ponedeljak, 30.10.2006.

16:00

Zapad bez odluke o tužbi protiv Kine

Još nije doneta odluka da li će Japan, SAD i EU u STO pritisnuti Kinu da se obračuna sa svojim piratskim proizvodima.

Izvor: Beta

Default images

Mediji su juče najavili da će Vašington izneti slučaj pred svetsko trgovinsko telo početkom ove sedmice i da će se Japan, Kanada i EU pridružiti. "To nije tačno", kaže predstavnik japanskog ministarstva trgovine, bez daljeg obrazlaganja. "Još uvek razmatramo šta da radimo".

Vodeće zapadne zemlje najavile su da će izvesti Kinu pred STO jer njihove firme tvrde da trpe ogromne gubitke zbog ilegalno kopiranih DVD i CD diskova i proizvoda pod lažnim markama koji se prodaju u Kini.

Na Kinu se sumnja da krši sporazum STO o zaštiti prava intelektualne svojine, rekao je japanski predstavnik.

Evropska unija je početkom meseca objavila da će Kina biti glavni cilj novih napora u borbi protiv povreda prava intelektualne svojine, a Vašington je takođe pojačao napore za zaštitu ovih prava. Međutim, trgovinski predstavnik SAD Suzan Švab je prošlog meseca rekla da bi dobijanje procesa protiv Kine u STO bila "Pirova pobeda" i da bi troškovi nadmašili dobitke.

Ona kaže da bi SAD morale da budu spremne da zavedu bolne trgovinske sankcije Kini, ako se Peking ne bude povinovao presudi Svetske trgovinske organizacije i da Vašington to mora da uzme u obzir pre nego što uopšte pokrene slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: