Biz - B92.net

"U 2021. gradimo šest auto-puteva, plata u Beogradu porasla za 180 evra"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će se u Srbiji ove godine istovremeno graditi šest auto-puteva.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/mishoo
Foto: Depositphotos/mishoo

"Do Sretenja novi paket pomoći"

O neradnoj nedelji u Srbiji: Ne može

Dodao je i da ćemo uskoro imati i auto-put do Istanbula.

"Gradimo pruge, auto-puteve, za godinu dana ćemo ići prugom do Novog Sada za pola sata", naveo je on i dodao da je "za 180 evra skočila plata u Beogradu".

S tim u vezi, napomenuo je da je Bugarska najavila da će do kraja godine završiti auto-put od naše granice do Sofije, nakon čega će moći auto-putem da se ide do Istanbula, što je jako važno kako bi saobraćaj išao preko naše zemlje, i čime se izbeglo da budemo slepo crevo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija ima najveće prosečne plate u regionu, od 511 ili 512 evra, kao i da će već u februaru, zbog januarskog povećanja, taj prosek biti 535 ili 536 evra.

Vučić je rekao da je samo u Beogradu u poslednjih sedam godina prosečna plata skočila za 180 evra ili za 40 odsto.

Kaže da smo pre bili četvrti po platama u regionu, dok smo danas i zvanično prvi, kao i da će razlika u odnosu na druge zemlje sve brže da se povećava.

Vučić kaže da u Srbiji zaposlenost raste, kao i da nam se stopa javnog duga najmanje uvećala u odnosu na gotovo sve evropske zemlje. Tako je u Italiji javni dug skočio na 156 odsto, u Nemačkoj 87 odsto, Francuskoj 114 odsto, u Hrvatskoj na 88 odsto, a u Srbiji je 57 odsto, dodao je on.

Istakao je da smo bili na 329 evra sa prosečnom platom i sa javnim dugom od 78 odsto BDP-a, a CG na 510 evra, dok je sada CG na 509 evra.

On je podsetio i da je evrozona imala pad BDP-a, dok je Srbija imala rast.

"Crna Gora je imala pad od 26 posto", rekao je Vučić i naveo da "ne smemo da zatvorimo privredu".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u 2020, tzv. "korona-godini", naša zemlja imala neto priliv direktnih stranih investicija od 2,9 milijardi evra.

"Da saopštim jedan ekskluzivan podatak, nivo investicija u Srbiji prošle godine bio je neto 2,9 milijardi evra, a bruto tri milijarde, što je apsolutno neverovatno imajući u vidu situaciju sa koronom", rekao je Vučić. Kazao je da to znači da su mnoge strane kompanije i u godini krize ulagale u Srbiji, poput Tojo tajersa, Bojsena, ZTF-a, Brosea...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.