Biz - B92.net

LDP: Država tvrdoglavo štiti Ruse

Beograd -- Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović kaže da će ta stranka odmah predložiti konkretnu izmenu Zakona o akcizama.

Izvor: Tanjug
Podeli

On navodi da je taj propis doveo do uvođenja dvojnih akciza i poskupljenja naftnih derivata, ocenjujući da je usvajanjem tog zakona kompromitovana evropska ideja i neophodne tržišne i političke reforme.

"Već u ponedeljak će sve ostale stranke, naročito one koje se sada ograđuju od zakona za koji su glasale, imati priliku da podrže naš zakon i omoguće njegovo stavljanje na dnevni red hitne sednice Skupštine", rekao je Jovanović.

On je kazao da nema nikakve potrebe da se dalje čeka, jer je "očigledno je da su dvojne akcize neprihvatljive".

Jovanović smatra da su benzin i druga goriva poskupela isključivo zbog odluke vlasti da poveća uvozne akcize i da, zbog prikrivene zaštite monopola Naftne industrije Srbije (NIS), uvozne derivate u startu učini skupljim za pet do šest dinara po litru.

"Srpska država tvrdoglavo štiti rusku državnu kompaniju kojoj je poklonila svoj monopol u naftnom biznisu, dok Evropska unija (EU) zahteva mere koje su u skladu sa interesima građana Srbije. Danas Evropa radi ono što bi morala da radi naša vlast", naglasio je lider LDP.

Prema njegovoj oceni, pritisak zvaničnog Brisela na Beograd da se demontiraju monopoli se doživljava i javnosti predstavlja kao ucena EU, a ne kao jedan u nizu gestova kojima se afirmiše evropska ideja.

On kaže i da će "svako dalje odlaganje biti dokaz da stranke, koje su glasale za štetan energetski sporazum sa Rusijom, interese iz tog posla stavljaju iznad potreba građana, razvoja slobodne konkurencije, poštovanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ulaska Srbije u EU".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.