Mali najavio lepe vesti za sve građane Srbije: "Biće prostora za povećanje plata"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je večeras da smo trenutno "i dalje u sprovođenju trećeg ekonomskog programa podrške građanima i privrede".

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 27.06.2021.

21:35

Mali najavio lepe vesti za sve građane Srbije:
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

"Prošle godine smo sproveli dva programa ukupne vrednosti od 8 milijardi evra i sačuvali smo našu ekonomiju, ne samo zdravlje naših građana kroz nabavku vakcina, respiratora, izgradnju dve nove kovid bolnice, nego i što smo uspeli da izbegnemo masovna otpuštanja i zatvaranje fabrika", rekao je on.

Takođe, istakao je da je država u ovom trenutku isplatila pomoć u vidu od 50 odsto od tri minimalne zarade, 30 evra svim građanima, 60 evra svima bez posla, a isplatila je i 100 evra građanima na Kosovu i Metohiji i 200 evra onima koji žive tamo, a nemaju posao.

"Ono što nas još čeka da ispunimo u julu i avgustu jeste isplata pune minimalne zarade za one koji rade u oblasti ugostiteljstva, turizma... I naravno na jesen 50 evra za sve penzionere i dodatnih 30 evra", istakao je ministar Mali.

Naglasio je da se država pokazala ozbiljno i efikasno i da će stopa rasta biti veća od očekivane, pa je najavio i povećanje plata.

"Nama je očekivana stopa rasta 6 odsto ove godine, biće više od toga, to znači za građane ne samo da ćemo imati još novca za auto-puteve, bolnice, škole, vrtiće, već i da ćemo imati prostora za povećanje plata".

Dodao je da je 2012. godine prosečna plata u našoj zemlji bila je 329 evra, a sada je 565 evra, pa otkrio i do koliko će ona ići.

"Ići ćemo i na 600, 700 evra. Naša politika je vezana za rast životnog standarda građana Srbije. Mislim da ćemo negde u septembru, oktobru imati lepe vesti za sve građane Srbije", zaključio je Mali gostujući u emisiji "Hit Tvit" na TV Pinku.

"Mnogo ulažemo u vojsku i ulagaćemo još više"

Siniša Mali prokomentarisao je i današnju vojnu vežba "Munjeviti Udar 2021" na privremenom poliginu Pešter kod Sjenice.

Rekao je da je na toj vežbi pokazana sva snaga Vojske Srbije u odvraćanju eventualne agresije na našu teritoriju i naglasio da Srbija ne bi mogla da ima takvu vojsku da nema jaku ekonomiju.

Mali je rekao da je kao građanin bio impresioniran onim što je Vojska Srbije danas prikazala i naglasio da će se nastaviti ulaganja u vojsku.

"Radi se o potpuno drugačijoj vojsci, ako pogledate opremu i ljudstvo, to je potpuno drugačija slika naše zemlje", rekao je Mali.

On je podsetio da u vreme kada je predsednik Aleksandar Vučić bio ministar odbrane, Vojska Srbija imala dva MiG-a 21, koje su zvali "mrtvački sanduci".

"Imala je jedan MiG- 29 koji nije mogao da poleti, a danas ste imali prilike da vidite 11 MiG-ova 29, potpuno naoružanih, četvrta plus generacija. Svaki od tih MiG-ova, sa celokupnim naoružanjem, košta između 90 i 100 miliona evra. Ne bismo mogli da imamo takvu vrstu da nam nije jaka ekonomija", naveo je Mali.

On je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja i da želi da održava zajedničke vežbe u savezima i da ima dobru ekonomsku saradnju sa svima, kako i da ostane faktor mira i stabilnosti u regionu.

Podsetio je i na plate u Vojsci, te naveo da je martovska plata u odnosu na novembarsku bila 17,6 odsto veća, uprkos pandemiji korona virusa.

"Mnogo ulažemo u vojsku i ulagaćemo još više", poručio je Mali.

Osvrnuo se i na kritike u vezi sa pravljenjem budžeta svake godine, koje, kako je rekao, stižu od Fiskalnog saveta i iz inostranstva zbog velikih ulaganja u vojsku.

"Srbija ulaže u sve, imamo novca uprkos koroni, naše javne finansije su stabilne, javni dug u odnosu na BDP je ispod 60 odsto, nema inflacije, nema promena kursa... Ulažemo u ono što je za nas prioritet, a prioritet su infrastruktura, putevi, bolnice, porast životnog standarda građana Srbije, porast plata i penzija, ali i ulaganje u našu vojsku. Mi od te strategije nećemo odustati", poručio je Mali.

On je dodao da je u pitanju odbrambeni mehanizam kako bi Srbija zaštitila svoju teritoriju i kako bi izbegla da uđe u "neke ratove koji su bili u prošlosti".

"Da izbegnemo ono što je Vučić rekao - da se bilo koje srpsko dete vrati u sanduku. To je slika koju ne želi da vidi dok je predsednik i to dovoljno govori u prilog tome da hoćemo i saradnju, hoćemo da pričamo i razgovaramo, ali postoji granica i ova naša vojska čuva tu granicu", zaključio je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: