Sporazum za lakši izvoz na rusko tržište

Beograd -- Sporazum između vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja doprineće olakšavanju procedura prilikom izvoza iz Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:  Depositphotos, ake1150sb
Foto: Depositphotos, ake1150sb

Sporazum između dve Vlade olakšavaće procedure i smanjiti barijere prilikom izvoza iz Srbije na tržište Rusije voća i povrća, semenog i sadnog materijala i ostalih proizvoda biljnog porekla koje podležu fitosanitarnom pregledu, rekla je danas o je danas u Narodnoj skupštini ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Tepavčević je danas u Narodnoj Skupštini obrazlagala Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja.

Kisić Tepavčević je rekla da je poslednjih godina intenzivirana saradnja između Srbije i Rusije u fitosanitarnoj oblasti.

"Imajući to u vidu, a usled povećanja izvoza pošiljaka koje podležu obaveznom fitosanitarnom pregledu, uglavnom voća i povrća, i pojačanom kontrolom koju je uvela ruska strana radi sprečavanja uvoza robe iz zemalja kojima je Rusija uvela sankcije, javila se potreba za inoviranjem postojećeg sporazuma između Vlade Rusije i Vlade Savezne Republike Jugoslavije u oblasti karantina i zaštite bilja koji je potpisan 31. oktobra 1996. godine", navela je Kisić Tepavčević.

Navela je da su tokom 2018. godine sa ruskom stranom otpočeli pregovori na usaglašavanju teksta i potpisivanju sporazuma između vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja.

"Potpisan sporazum doprineće olakšavanju procedura i snižavanju barijera prilikom izvoza iz Srbije na tržište Ruske federacije, pre svega voća i povrća, semenog i sadnog materijala i ostalih proizvoda biljnog porekla koji podležu fitosanitarnom pregledu", rekla je Kisić Tepavčević.

Takođe, navela je, sporazum pruža osnova za dalje i detaljnije uređenje svih pitanja iz fitosanitarne oblasti, kako u pregovorima tako i nivou stručnih službi obe zemlje.

To će, dodala je, doprineti povećanju obima robne razmene proizvoda biljnog porekla, a proizvođačima i izvozničima obezbediti veći profit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu