Izvoz organske hrane u 2020. rekordnih 37 miliona evra

Beograd -- Iz Srbije je 2020. godine izvezeno organskih proizvoda u vrednosti od 37 miliona evra, sedam miliona evra više nego godinu pre.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Shutterstock/lola1960
Foto: Shutterstock/lola1960

To je danas izjavila generalna sekretarka Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia organika" Ivana Simić.

"U prošloj godini, koja je bila puna ograničenja, izvoz je porastao na 37 miliona evra, što je najveći skok od kada se prate podaci 2018. godine. Svake godine izvoz je rastao za 1,5 do dva milona evra, a prvi put da je porastao za više od sedam miliona evra", rekla je Simić agenciji Beta.

Istakla je da se najviše organskih proizvoda iz Srbije izvozi u EU, više od 85 odsto, a sledi tržište SAD.

"Ako pričamo o EU, od celokupnog izvoza Nemačka zauzima više od trećine, nakon toga najveći partneri su nam Holandija, Italija i Francuska", kazala je Simić.

Kako je navela, prema trenutno raspoloživim podacima iz 2019. godine, u Srbiji je bilo nešto više od 22.000 hektara pod organskom proizvodnjom, što uključuje i površine u periodu konverzije i one koje imaju pun status organskih.

"U Srbiju su površine pod organskom proizvodnjom, ako ih merimo sa ukupnim poljoprivrednim površinama, još uvek jako male. One nisu dosegle ni jedan procenat. Oko 0,60 odsto po podacima iz 2019. godine", kazala je Simić.

Istovremeno, dodala je, da je Srbija, ukoliko se poredi sa državama u regionu koje nisu ušle u EU, "lider i po učešću u odnosu na ukupne poljoprivredne površine i po institucionalnom i zakonodavnom okviru".

"Što se tiče proizvođača, tu se vidi lep trend rasta u prethodnoj deceniji, tako da je u 2019. taj broj bio oko 6.500. U okviru tog broja se nalaze i proizvođači koji su individualno uključeni u organsku proizvodnju, koji su nosioci sopstvenog sertifikata, kao i oni koji su u grupnoj proizvodnji, što znači da jedno privatno lice okuplja više proizvođača koji nisu sami nosioci sertifikata", precizirala je Simićeva.

Prema njenim rečima, u Srbiji se najviše proizvodi organsko voće, pre svega bobičasto, odnosno maline, kupine, borovnice, a nakon toga tu je proizvodnja žitarica. Proizvodnja povrća, kako je navela, još se odvija na maloj površini i okrenuta je uglavnom domaćem tržištu, dok se 99 odsto proizvedenog organskog voća izvozi.

"Osim trenda razvoja biljne organske proizvodnje, povećava se i stočarska organska proizvodnja, najviše su to goveda i ovce, ali na tržištu u Srbiji ima jako malo organskog mesa i drugih proizvoda životinjskog porekla", kazala je Simić.

Kako je objasnila, iako postoje grupe proizvođača u zapadnom i centralnom delu Srbije koje imaju sertifikate za svoje životinje za organski uzgoj, ne mogu da izađu na tržište sa tim mesom ukoliko nije priređeno u klanici koja je sertifikovana po organskim principima.

Govoreći o perspektivama ove proizvodnje, ona je ukazala da su svi pokazatelji i analize prethodne godine i u Srbiji i u svetu pokazale da je za vreme pandemije, čak i za vreme intenzivnog zaključavanja, prodaja organskih proizvoda jako rasla.

"U 2020. godini se pokazalo da interesovanje za organsku proizvodnju postoji i da finansijeri postoje. Trenutno radimo sa Vladom Švajcarske koja je zainteresovana da ulaže u organsku proizvodnju u Srbiji, da se naprave mali potprojekti koji će se baviti samo izvozom u Švajcarski i u zemlje EU", kazala je Simićeva.

Dodala je da postoje i drugi finansijeri koji nisu iz EU koji su vrlo zainteresovani za kupovinu ili ulaganje u organsku proizvodnju u Srbiji, kao što su oni iz Kine i drugih zemalja Azije, ali je problem što Srbija još nema dovoljno površina i količina kako bi podmirili sve upite iz sveta.

Simić je istakla da je organska proizvodnja u odnosu na konvencionalnu zahtevnija i složenije, ali proizvođaču koji je odabere omogućava uvećanu cenu na tržištu, koja u Srbiji, u zavisnosti od toga da li su proizvodi sveži ili prerađeni, domaći ili uvozni, dostiže od 50 do 200, pa i 300 odsto više nego kod istih takvih konvencionalnih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu