"U drugom kvartalu Srbija druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi"

Beograd -- Premijerka Ana Brnabić rekla je da je Srbija u junu imala blagi rast od 0,1 odsto, i da je prema fleš proceni završila drugi kvartal sa padom 6,5 odsto BDP-a.

Izvor: B92
Podeli
Foto:  Foto, NIKOLA ANÐIC
Foto: Foto, NIKOLA ANÐIC

"U drugom kvartalu mi smo druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Litvanija je imala manji pad od -3,7 odsto, idemo mi, nakon nas je Letonija sa padom 9,6 odsto. I dalje su ostali, svi koji su objavili podatke, imaju dvocifren pad", rekla je ona.

Navela je da su u scenariju jačeg udara projektovali da će u drugom kvartalu Srbija imati pad od 15,4 odsto.

"Pa smo revdiirali na - 11,1 odsto, a u junu smo projektovali da ćemo imati pad - 9,9 odsto. Završili smo sa - 6,5 odsto, toliko je bolje od očekivanog radila naša ekonomija u drugom kvaratlu", rekla je ona.

Navela je da ohrabruje kako se ponaša tržište rada u ovom trenutku i da je stabilan broj zaposlenih uprkos krizi koju svet ne pamti. "Mi u odnosu na drugi kvartal 2019. godine imamo čak povećan broj zaposlenih za 1,6 odsto", rekla je Brnabićeva.

Najveći rast u broju registrovanih zaposlenih, 21 odsto, je u proizvodnji motornih vozila. Navela je da će Srbija već u septembru, oktobru imati postavljanje kamena temeljca za još nekoliko važnih pogona za našu ekonomiju.

strana 1 od 149 idi na stranu