Mali: Privredni rast u julu 4,4 odsto

Beograd -- Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je privredni rast u Srbiji u julu iznosio 4, 4 odsto.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Izrazio je očekivanje da će, ako se tako nastavi do kraja godine, rast srpske privrede u odnosu na prošlu godinu iznositi najmanje 3,5 odsto.

"Naša stopa rasta prošle godine bila je 4,3 odsto BDP. Projektovali smo da stopa rasta ove godine bude 3,5 odsto, a posle prvog i drugog kvartala bilo je reči o tome da ekonomija usporava. To je bilo moguće, imajući u vidu krizu u Nemačkoj, kao i u ostalim zemljama koje su naši ekonomski partneri. Ali, za vašu informaciju, u julu je stopa rasta iznosila oko 4,4 odsto. Ako tako nastavimo, u avgustu i septembru, mi ćemo imati najmanje 3,5 odsto stope rasta u ovoj godini", rekao je Mali.

On je, obraćajući se privrednicima iz Slovenije, na radnom sastanku u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba, naveo da se zahvaljujući investicionom programu od 12 milijardi evra, koji je najavljen u naredne četiri godine, očekuju i više stope rasta u godinama koje dolaze.

"Ako svoj BDP koncipiramo na rastu lične potrošnje i investicijama i ako učinimo zemlju atraktivnijom u smislu smanjenja opterećenja privrednika, izvoz će da raste i eto nama rasta od pet, šest odsto, što nam je cilj", rekao je ministar.

Mali se na radnom sastanku, kojem je prisustvovala predsednica Slovenačkog poslovnog kluba Danijela Šišakov i ambasador Slovenije u Srbiji Iztok Jarc, osvrnuo i na ekonomsku i političku saradnju sa Slovenijom, koja je po njegovoj oceni nikad bolja.

"Investicije rastu iz godine u godinu. Sa milijardu i 100 miliona evra, Slovenija je među deset najvećih investitora u Srbiji, a oko 25.000 građana Srbije radi u slovenačkim firmama u zemlji.To su važne cifre koje pokazuju stepen naše ekonomske saradnje, a ja sam uveren da ti rezultati mogu da budu još bolji", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, po prvi put u prošloj godini zabeležen je suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni sa Slovenijom, što njega kao ministra finansija veoma raduje.

On je istakao da je dobro što odnos sa Slovenijom nije jednostran, jer sada imamo i investicije iz Srbije u Sloveniju u IT, prerađivačkoj industriji, a kao jedan od uspešnih primera naveo ulaganje Nektara u Fruktal.

Ministar finansija podsetio je slovenačke privrednike da se Srbija mnogo promenila od 2013. godine kada je, kako je rekao, zemlja bila na ivici bankrotstva, kada nije bilo za plate i penzije, nije bilo domaćih i stranih investicija.

Prema njegovim rečima, Srbija danas ima finansijsku i fiskalnu stabilnost, jer se vodi računa o svakom dinaru, povećavaju se investicije i unapređuje poslovno okruženje.

"Kada pogledate svaki makroekonomski podatak Srbije, u odnosu na pre par godina, on je impresivan. Nama je stopa nezaposlenosti 10,3 odsto, a 2013. godine krenuli smo sa 25,9 odsto, dakle svaki četvrti u Srbiji pre par godina nije imao posao", naveo je on i dodao da je trend takav da će već početkom sledeće godine doći do jednocifrene stope nezaposlenosti i naglasio da o tome pre nekoliko godina nismo mogli ni da sanjamo.

"Država je pokazala da je ozbiljno shvatila svoj deo posla, jer poboljšavamo radno okruženje, radimo na imidžu naše zemlje, to kaže i MMF, a napredujemo i na Duing biznis listi Svetske banke. Na nama je da smanjujemo administrativna ograničenja, da donosimo zakone, kao što je zakon o naknadama, da se bavimo E-upravom i maksimalnim olakšavanjem investitorima da posluju u našoj zemlji", rekao je on.

On je podsetio da je Srbija već na nivou od 2,4 milijarde evra investicija za prvih osam meseci ove godine, što je 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

"Nije slučajno što nam stopa nezaposlenosti ide dole i što je namera Vlade RS da se još više novca investira u obrazovanje, u zdravstvo i u infrastrukturu", rekao je on.

Ministar je napomenuo da Srbija intenzivno ulaže u putnu i železničku infrastrukturu kako bi privukli novi investitori, a i da bi se postojećim investitorima obezbedili bolji uslovi za rad.

On je podsetio i da Vlada Srbije postepeno radi na poreskom rasterećenju poslodavaca, te da je porez na zarade prošle godine smanjen sa 63 na 62 odsto, a da će od 1. januara on iznositi 61 odsto.

"Povećavamo neoporezivi deo zarade sa 15.300 dinara na 16.300 dinara, a takođe idemo i na ukidanje doprinosa za PIO na teret poslodavca od 0,5 odsto. To su mere koje koštaju Srbiju 13,1 milijardu dinara. Na taj način država vraća privredi, obezbeđuje da tržišta rada funkcionišu još bolje, da privreda bude još konkurentnija, a i da mi kao zemlja budemo još atraktivniji. To je politika sa kojom ćemo nastaviti dalje", rekao je Mali.

On je dodao da Ministarstvo finansija nastoji da dodatno ove godine olakša privredi, da su radne grupe već formirane i da se radi na tome.

"Gledamo koliki bi bio fiskalni efekat, ali da bi trebalo da ima prostora u budžetu za to", naglasio je on.

strana 1 od 186 idi na stranu