"Ni pekar nije pekar ako nije digitalan"

Drugi Digitalni samit Zapadnog Balkana biće održan 4. i 5. aprila u Beogradu, u okviru Digitalne nedelje Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Tu će učestvovati i predstaviti se više stotina kompanija iz regiona, a jedan od organizatora je Privredna komora Srbije (PKS).

Predsednik PKS-a Marko Čadež ističe da su najvažnije teme, koje pokreću celu tematiku digitalnog povezivanja, digitalne veštine - na koji način će se osposobiti za ekonomiju budućnosti.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS, Čadež je rekao da je digitalni samit zaista najveći digitalni događaj u regionu, jer će biti 3.000 učesnika iz 30 zemalja i 2.000 privrednika, predstavnika kompanija što velikih, manjih, inovativnih, što savršeno malih i jedinstvenih koje imaju šta da svetu pokažu, jer su prepoznate kao lideri u svojim oblastima na globalnom nivou.

Poverenje i sigurnost kao i bezbednost je važna tema u okviru digitalizacije i privrede i Vlade, elektornske uprave, rekao je predsednik PKS-a.

Novi digitalni modeli su važna tema kao i veza sa e-upravom, šta je ono što države Balkana mogu da ponude kao novi okvir u svom upravljanju i da pojednostave neke stvari za građane i kompanije, rekao je Čadež.

On je istakao da je važno umrežavanje i digitalna infrastruktura, kada je brzina interneta u pitanju. Kako kaže, važno je povezivanje velikih svetskih, globalnih kompanija sa inovativnim kompanijama iz regiona.

Čadež je rekao da je potrebno da se razgovara sa malim i srednjim preduzećima. On je dodao da je PKS napraviocentar za digitalnu transformaciju sa oko 40 konsultanata koji praktično po vaučerskom sistemu ulaze u kompanije i prave im strategije.

"Prve kompanije smo uspeli da digitalizujemo, važno je da sami privrednici steknu znanje i novi način razmišljanja i pekar nije pekar ako nije digitalan", zaključio je Čadež.

strana 1 od 241 idi na stranu