Vučić: Merkelova bila jasna - gasovod će da se gradi

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je nemačka kancelarka Angela Merkel u govoru na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji istakla da će Severni tok opstati.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je rekao, takav njen stav je važan i za Srbiju i gradnju Turskog toka, jer on lično ne veruje da mogu da postoje dvostruki standardi.

Vučić je, u izjavi novinarima u Minhenu, rekao da je mađarski predsednik Vikotr Orban, inače, ostao pri izgradnji Turskog toka, odnosno gasovoda koji bi išao kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku.

Kancelarkin govor je, istakao je, bio interesantan, pre svega zato što je definisao ne samo nemačku politiku, već i politiku Evrope u narednom periodu.

"U govoru je zauzela oštar stav prema Rusiji, ali i relativno oštar stav prema SAD, za šta je dobila ovacije u sali"
, preneo je predsednik novinarima.

Istakao je da je govorila i o Severnom toku i poručila da se Severni tok opstati, te napravila paralelu sa vremenom Hladnog rata, kada su i Istočna i Zapadna Nemačka dobijale ruski gas i upitala - Ako smo mogli u vreme Hladnog rata i najlošijih odnosa, zašto ne bismo mogli i danas?

"To je naišlo na zestoku kritiku dela američkih i britanskih medija, koji su posle obraćanja pripremljeni došli na njenu diskusiju sa Išingerom, jer oni govore da je Severni tok 2 ''vanzemaljac'' koji će razoriti evroatlantske integracije"
, rekao je srpski predsednik.

Istakao je da je Merkel ostala čvrsta u stavu da osuđuje Rusiju zbog Ukrajine, ali da ni slučajno neće dozvoliti da Severni tok ne bude sproveden u delo.

To je, istakao je važno i za Srbiju zbog izgradnje Turskog toka, jer, kako kaže, ne veruje da mogu da postoje dvostrki standardi.

"To je onda važno za nas, industrijalizaciju i napredak Srbije u ekonomskom smislu, smanjenje nezaposlenosti i dalje povećanje životnog standarda", rekao je Vučić i podsetio da je Srbija zabeležila rast od 4,4 odsto, kao i da četiri godime imamo suficit u budžetu.

Vučić je dodao da je sinoć kasno, oko pola jedanaest, razgovarao sa evropskom komesarkom Federikom Mogerini, a nešto pre toga sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

"Orban je i posle posete državnog sekretara SAD Majka Pompea mogu da kažem ostao čvrsto opredeljen za podršku izgradnje gasovoda koji povezuje Bugarsku, Srbiju i Mađarsku u tzv. Turskom toku. I hvala našim mađarskim prijateljima što poštuju i razumeju i potrebe Srbije
", poručio je Vučić

strana 1 od 269 idi na stranu