Svet 4

30.04.2024.

20:35

Ko je u Rusiji ostao, sad trlja ruke

Evropske banke koje još uvek posluju u Rusiji su prošle godine uplatile 800 miliona evra poreza u tamošnji budžet, što je četiri puta više nego pre rata u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Ko je u Rusiji ostao, sad trlja ruke
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Evropske banke Rajfajzen bank internešenal (RBI), Unikredit, Komercbank, Dojče banka, Inteza Sanpaolo, ING i OTP su objavile da je njihov zajednički profit u Rusiji u 2023. premašio tri milijarde evra, što je tri puta više nego 2021. godine.

Pomenute banke su zbog skoka profitabilnosti platile 800 miliona evra poreza, dok su u 2021. uplatile 200 miliona evra, prenosi Fajnenšel tajms (FT).  

Rajfajzen bank internešenal je prošle godine uplatila u ruski budžet više od polovine od ukupne sume poreza koji su platile evropske banke u Rusiji.

Osim toga, kako primećuje "Fajnenšel tajms", strane banke su imale koristi ne samo od povećanja kamatnih stopa, već i od zapadnih sankcija protiv ruskih banaka.

Ruske kreditne institucije izgubile su pristup međunarodnim platnim sistemima, što je povećalo privlačnost zapadnih banaka.

RBI je ranije najavila planove za smanjenje poslovanja u Rusiji, dok su Dojče banka, OTP i Komercbanka smanjile svoje prisustvo u toj zemlji, prenosi Komersant.

Inteza Sanpaolo je trenutno u procesu prodaje svog ruskog poslovanja.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

17 h

Podeli: