"Zemlje EU imaju 100%, a mi 10% - Rusija preuzima" VIDEO

Diplomata Srećko Đukić smatra da je realno da Turski tok kroz Srbiju bude izgrađen do kraja godine, kako je najavio šef Gasproma Aleksej Miler.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.01.2019.

10:38

Foto: Prva, screenshot

Đukić je za Prvu TV kazao da energija svakako dominira u ekonomskim odnosima Rusije i Srbije.

"Mi nemamo drugi artikal koji više ušestvuje u robnoj razmeni. Mi u energiji 100 odsto zavisimo od Rusije, trošimo i ruski gas i rusku naftu. To je za nas ključno i nemamo u izgledu uskoro da dobijemo gas i naftu sa neke druge strane i to je s pravom ocenjeno kao ključni elemenat naših ekonomskih odnosa.

On kaže da je tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji sa najvišeg mesta rečeno da će biti povećanja isporuka gasa i da će se graditi Turski tok.

"Putin je vrlo odmereno govorio, sve što je rekao je vredno, on je svoju izjavu pročitao, jasno je najavio da će biti povećanja isporuke gasa i po postojećim tokovima i najavio izgradnju Turskog toka. Čak je Miler kasnije najavio da će Turski tok biti završen do kraja ove godine što je nešto fantastično, ali je izvodljivo, 430 kilometara nije neka distanca, Rusi grade mnogo veće gasovode za godinu", ocenio je Đukić.

On je naveo da je drugi važan energetski projekat proširenje podzemnog skladišta Banatski Dvor i skoro udvostručenje kapaciteta, što je važno za Srbiju ali i za region jer je ceo region JIE u deficitu sa gasom.

"Treći projekat je izgradnja termoelektrana na gas što je vrlo važno jer mi imamo proizvodnju 70 odsto iz TE na ugalj i to je neodrživo", naveo je Đukić.

"Mislim da je najbitnija najava da će Rusija preuzeti gasifikaciju Srbije. Stepen gasifikacije u Srbiji je 10 -15 odsto, to je jako malo. Zemlje centralne Evrope imajiu gasifikaciju 100 odsto i privrede i domaćinstava", kaže on.

Što se tiče trgovine, Đukić kaže da tek treba da dostignemo predkrizni obim trgovinske razmene koji je 2009. godin eiznosio tri milijarde dolara.

"I da proširimo svoje prisustvo na ruskm tržištu. Imamo jako povoljne uslove za trgovinu i stalno govorimo neiskorišćena šansa i izaista jeste jer imamo ugovor o slobodnoj trgovni sa Rusijom. Problem je na našoj strani naša privreda je mala, nema kapaciteta, ponuda naše privrede je jako skromna na ruskom tržištu i uglavnom je ograničena na poljoprivrdne proizvode", rekao je Đukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: