"Veliki ulagači brzo reše, mali imaju strašne probleme"

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Aca Popović istakao je da se ne smeju praviti razlike između velikih i malih investitora.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

12:29

Foto: Thinkstock

On je dodao i da je za privlačenje ulaganje veoma bitno da pravosuđe bude efikasnije i brže.

Popović je, na konferenciji „Treća srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture“, ukazao da je ukupan makroekonomski ambijent u Srbiji postao povoljan i da naš dobar geografski položaj utiče na dolazak investitora, koji posebnu pažnju, pored kvaliteta radne snage, pridaju i infrastrukturi.

Prema njegovim rečima, važno je da se smanje birokratske prepreke, što je, u građevinarstvu učinjeno elektronskim građevinskim dozvolama, ali je neophodno da se dalje edukuje državna uprava u poslovima sa ulagačima, jer osim resursa sa kojima raspolazemo kvalitet je bitan, pa moramo da nađemo modus da taj kvalitet i platimo.

Naveo je da je važno da se smanje procedure u EPS za male investitore, jer, dok veliki ulagači sve poslove brže reše, manji investitori imaju strašan problem da reše neka pitanja pre nego što objekat bude spreman za useljenje.

"Odnos prema velikim investicijama treba da se zadrži kakav je sada, da smo brzi i efikasni, ali prema malim investitorima on treba da se dosegne nivo na kojem je odnos prema većim ulagačima", objasnio je Popović dodajući da bi to značajno uticalo na privlačenje investicija.

Ukazao je da je vladavina prava veoma bitna u donošenju odluke investitora da ulažu svoj novac, a u Srbiji je prisutna dramatična sporost pravnog sistema koja koči donošenje odluke o ulaganjima.

Istovremeno se Popović osvrnuo i na državu kao investitora ističući da se kapitalne investicije sprovode uz strane kredite, a da je država ta koja treba da sprovede kompletan posao.

"Često se država neadekvatno ponaša prema investiciji, počev od tehničke dokumentacije, koja je često izvor većih cena, zastoja u realizaciji i probijanju rokova. Investitor mora da vodi investiciju od početka do kraja, a ne da nam se desi da probijamo rokove“, podvukao je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: