BAS naplaćuje ulaz: Spremite od 30 do 180 RSD

Beograd -- Beogradska autobuska stanica (BAS) uvela je novinu za usluge prevoza u prigradskom saobraćaju.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

BAS je omogućio kupovine karata za ovaj vid transporta, a stanična usluga za zonu 1 (do 40 kilometara) plaća se 30, dok za zonu 2 (do 70 kilometara) iznosi 60 dinara.

Naime, do sada je u prigradskim linijama važio samo Busplus sistem i karte nisu mogle da se kupe na šalterima, pa su putnici sa nepersonalizovanim karticama morali da kupuju žetone ili mesečne peronske karte.

"Odmah treba razjasniti jednu stvar, koja često nije najjasnija ni zaposlenima u preduzeću, a to je da peronska karta i stanična usluga nisu isto. Pojedinačna peronska karta košta 180 dinara i nju kupuju oni koji nemaju nikakve isprave kada dođu na stanicu. S druge strane, prilikom kupovine karte na šalterima BAS-a plaća se stanična usluga koja sada iznosi 30, odnosno 60 dinara, zavisno do zone grada ", objašnjavaju u BAS-u.

Da podsetimo, kada je jula ove godine prigradski saobraćaj počeo da se odvija sa BAS-ovih polazišta, imaoci i personalizovanih i nepersonalizovanih Busplus kartica u prvo vreme, nisu plaćali bilo kakvu staničnu uslugu.

"Ova promena za zone 1 i 2 ne pogađa korisnike personalizovanih Busplus kartica, koji ni u narednom periodu neće plaćati staničnu uslugu prevoza", ističu iz BAS-a.

Za putnike koji ne poseduju personalizovane kartice još uvek postoji i mogućnost kupovine mesečne peronske karte u međumesnom saobraćaju po ceni od 800 dinara.

"Mesečne karte su se i do sada izdavale imaocima mesečnih prevozničkih karata u međumesnom saobraćaju, a izdavanje legitimacija za mesečnu peronsku kartu se ne naplaćuje", dodaju.

Na šalterima BAS-a u okviru međumesnih relacija može se kupiti karta do Mladenovca po ceni od 300 do 310 dinara, do Grocke od 280 dinara, kao i do Obrenovca od 210 do 240 dinara.

Uvođenje pomenute naplate radi se u cilju olakšavanja prevoza putnicima, budući da sistemi ovog prevoznika za kontrolu pristupa peronskom prostoru i autobusima nisu kompatibilni sa sistemima institucija koje su nadležne za izdavanje prevoznih isprava (kartica) u prigradskom saobraćaju.

Naime, Beogradska autobuska stanica je prethodnih decenija opsluživala autobuse i putnike samo u međumesnom i međunarodnom saobraćaju.

Ovog leta sa njihovih perona počeli su da kreću i polasci u prigradskom saobraćaju, a u njegovom organizovanju BAS je samo jedan od učesnika – pored gradskih institucija nadležnih za organizaciju javnog prevoza, prevoznika i tela nadležnih za samu napratu prevoza od putnika.

Kako su u BAS-u tada govorili, za premeštanje prigradskih polazaka sa stanice "Lasta Avala" na BAS bilo je potrebno da se velikim naporom što pre organizuje preko 150 polazaka u prigradskom saobraćaju, a još uvek se radi na pronalažanju optimalnog rešenja za putnike.

Vesti

strana 1 od 9305 idi na stranu