Srbija

Utorak, 02.08.2016.

14:06

KG-Batočina auto-putem ali samo do 100 km/h FOTO

Deonica od šest kilometara auto-puta od Kragujevca do Batočine, u četiri trake, puštena je danas u saobraćaj.

Izvor: Beta

KG-Batočina auto-putem ali samo do 100 km/h FOTO
Foto: Vlada Srbije

Na tom delu, kod petlje Gradac, vozila sada saobraćaju na sve četiri trake, odnosno otvorena je postojeća leva traka i obnovljena je desna na kojoj se ranije saobraćaj odvijao dvosmerno.

Preostalo je da se završe još dve deonice na tom auto-putu od 3,7 kilometara i kroz Batočinu u dužini od pet kilometara, a resorna ministarka Zorana Mihajlović je najavila da će za te radove iz budžeta biti izdvojeno oko 1,6 milijardi dinara.

Mihajlovićeva je odgovarajući na pitanja novinara rekla da se turistička i građevinske sezona uvek preklope i da je ministarstvo ove godine učinilo sve da na auto-putu bude najmanje radova, već samo radovi na održavanju koji su neophodni.

Ministarka je rekla da će biti nastavljena ulaganja u infrastrukturu i da za to ima novca. Navela je da je završeno 150 kilometara auto-puta i da će ove godine biti obnovljeno 200 kilometara puteva.

"Kad je reč o putevima, uvek može brže i bolje, ali trudili smo se u prethodne dve godine da pokrenemo sve projekte. Ne postoji projekat koji nismo ubrzali najviše moguće", navela je Mihajlovićeva.

"Imamo na auto-putu dva i po miliona vozila više u 2016. u odnosu na prethodne godine, zato što završavamo Koridor 10", rekla je Mihajlovićeva.

Ona ističe da, na primer, regionalni putevi mogu da se popravljaju samo leti i da ima dosta faktora, kao što su vremenski uslovi, koji utiču na radove.
Foto: Vlada Srbije
Ona je napomenula da se ranije često dešavalo da se uzimaju krediti, a da nema projektne dokumentacije, tako da je uvek bilo kašnjenja na početku, što je i kasnije, tokom njenog mandata, usporavalo projekte.

Ona je dodala da je turizam velika mogućnost Srbije, a osnovni preduslov za njegov razvoj je infrastruktura.

V.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobanjk je rekao da je auto-put Kragujevac–Batočina važan jer spaja taj grad s Koridorom 10, to jest s auto-putem Beograd–Niš.

"Danas smo otvorili deonicu dugu šest kilometara, a do sada je urađeno devet. Do 2014. je na ovih šest kilometara bila urađena leva traka auto-puta, ali sada smo završili i obnovu desne trake. Taj put sada neće morati da se radi u narednih 20 ili 30 godina", kazao je Drobnjak.

Kako je rekao, ostalo je da se završi 3,7 kilometara na izlazu iz Batočine ka Kragujevcu i sada se radi projektno-tehnička dokumentacija i preostalih pet kolometara od Batočine do Koridora 10.

Drobnjak je rekao da će najkasnije do oktobra ili novembra 2017. godine biti završen ceo auto-put Kragujevac–Batočina.
Foto: Vlada Srbije
On je dodao da to nije klasičan auto-put pošto nema zaustavne trake, odnosno ima po dve vozne trake i da je maksimalna dozvoljena brzina 100 kilometara na sat.

Drobnjak je pohvalio izvođača radova - Puteve Kragujevac.

On je kazao da će ove godine biti završena rehabilitacija 200 kilometara puteva u Srbiji.

Na izgradnji deonice koja je danas otvorena radilo je Preduzeće za puteve Kragujevac.

Obilasku deonice prisustvovali su i načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić i predsednik opštine Batočina Zdravko Mladenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: