Ako se izjednače USD i EUR - u kolikom smo minusu?

Preliminarni podaci ukazuju na to da je javni dug na kraju novembra premašio 25 milijardi evra i iznosio približno 76,5 odsto BDP-a, objavio je Fiskalni savet.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2015.

08:12

Default images
Foto: Thinkstock

Neizvesnost u pogledu budućeg kursa monetarne politike u Evropskoj uniji i SAD, dovela je do novog jačanja dolara u odnosu na evro za 3,6 odsto u novembru, i posledičnog rasta javnog duga za oko 300 miliona evra.

"Nivo zaduženosti Srbije izrazito je osetljiv na velike oscilacije u kretanju deviznih kurseva, usled loše valutne strukture javnog duga, jer je skoro četiri petine svih obaveza u stranim valutama", konstatuje Savet i upozorava da će nepovoljna valutna struktura i u narednom periodu biti najveći rizik za kretanje nivoa zaduženost.

Fiskalnisavet ocenjuje da će nepovoljna valutna struktura i u narednom period biti najveći rizik za kretanje nivoa zaduženosti države, budući da svetski analitičari ne isključuju mogućnost izjednačavanja vrednosti američkog dolara i evra u sledećih nekoliko meseci.

“Ukoliko se ova predviđanja ostvare, samo po tom osnovu, dug opšte države povećao bi se za oko 500 miliona evra”, upozorava Fiskalni savet.

U izveštaju za oktobar piše i da je javni dug na kraju oktobra iznosio približno 24,75 milijardi evra, što je 75,4 odsto BDP-a.

Osnovni razlog povećanja javnog duga u ovom mesecu bilo je nominalno jačanje dolara u odnosu na evro za 2,5 odsto.

Budući da je trećina svih obaveza države u dolarima, u izveštaju se navodi da bi jačanje američke valute uslovilo povećanje javnog duga za oko 200 miliona evra.

Pored negativnog uticaja kursnih promena, javni dug je povećan za više od 120 miliona evra usled novog zaduživanja države, najvećim delom prodajom državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu.

"U smeru smanjenja ukupne zaduženosti države delovala je otplata dospelih garantovanih kredita preduzeća u državnom vlasništvu u iznosu od gotovo 60 miliona evra, od čega se oko 15 miliona odnosi na aktivirane garancije, pre svega Železare Smederevo i Železnica Srbije, čije je plaćanje preuzela država", piše u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: