"Esmark i dalje želi Železaru"

Beograd -- Izvršni direktor i predsednik Esmarka Džejms Bušar izrazio je razočaranje zbog neuspeha pregovora o preuzimanju Železare Smeredevo.

Izvor: Tanjug
Podeli

Bušar tvrdi da je to rezultat promene prethodno dogovorenih uslova.

Bušar je, u saopštenju dostavljenom Tanjugu, naveo da njegova kompanija nije mogla da prihvati revidirani predlog Srbije, u kojem su promenjeni finansijski uslovi, ali i da je i dalje spremna za preuzimanje smederevske Železare "pod prethodno dogovorenim uslovima".

"Izuzetno smo razočarani što nismo uspeli da postignemo konačni dogovor sa Srbijom o prodaji i preuzimanju Železare Smeredevo, posebno imajući u vidu da smo posle uspešnog zaključivanja pregovora prošlog četvrtka i petka u Pitsburgu postigli dogovor oko ključnih uslova transakcije", naveo je u saopštenju Bušar, osnivač, izvršni direktor i predsednik Esmarka.

Esmark je, prema njegovim rečima, tokom čitavog procesa tendera pregovarao u dobroj veri, zadržao pravičan i dosledan stav tokom 10-mesečnih razgovora, predstavio jasan poslovni plan i formirao menadžerski tim svetskog ranga radi revitalizacije železare i važnog i trajnog doprinosa srpskoj privredi.

"Detaljna tenderska ponuda i poslovni plan takođe su utrli put kompaniji za uspešne pregovore o trogodišnjem ugovoru o radu, koji bi omogućio da svih 5.300 zaposlenih u Železari dobiju povećanje plate od 25 odsto ove godine i još 10 odsto 2016. godine", rekao je Bušar.

On je naveo da je, pored toga, Esmarkova ponuda podrazumevala i ulaganje u osnovna sredstva u iznosu od 130 miliona dolara, kredit za obrtni kapital od 200 miliona dolara i 400 miliona dolara za održavanje, rezervne delove i kapital potreban za upravljanje i održavanje rada dve visoke peći.

Esmark je, kako je navedeno u saopštenju, spreman da realizuje transakciju pod uslovima dogovorenim prošle sedmice u Pitsburgu.

"Izražavamo iskrenu zahvalnost premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i njegovim ministrima, američkom ambasadoru u Beogradu Majklu Kirbiju i posvećenim radnicima i rukovodstvu sindikata na naporima uloženim u ovaj proces i želimo im svako dobro u daljem napredovanju", poručio je Bušar.

Pročitajte ioš:

* "Železara? Živi bili pa videli"

* "Plan B za dug život Železare"

* Šta posle odbijanja ponude Esmarka?

* "Neuspeh prodaje Železare očekivan"

* Šta građani misle o odluci Vlade?

* Vučić: Nema dogovora s Esmarkom

.

strana 1 od 332 idi na stranu