Pančevci bi mogli da zastakle Fijat

Beograd -- Jedna od retkih firmi koja u Pančevu uopšte funkcioniše u ovo vreme krize je "Staklara".

Izvor: Dnevnik
Podeli

Ona je već devet godina u restrukturiranju, a uspela je poslednju godinu da udvostruči izvoz kaljenog stakla, i to u Belorusiju.

Osim Belorusije, tržište joj je i na prostoru bivše Jugoslavije, gde izvozi stakla za autobuse i traktore, kao Rumunija, gde izvozi ampulice za hemijsku industriju.

Međutim, preduzeće i dalje ne posluje pozitivno i potrebna je pomoć države.

"Očekujemo da nas država finansijski podrži, kao i pomoć u tehnološkom osavremenjavanju pogona. Potrebna nam je peć koja ne košta mnogo, nešto oko dva miliona evra. Mogli bismo raditi sva stakla za Fijat u Kragujevcu", kaže direktor Staklare Emanuel Lupulesku.

"U preduzeću je do danas organizovano nekoliko neuspešnih tendera i aukcija i nije privatizovano", objašnjava on.

"U tom periodu su bila na snazi četiri različita socijalna programa, a od nekada 1.460 radnika, radi 193 u tri preduzeća"

On je podsetio i na činjenicu da je fabrika već gotovo deset godina bez proizvodnje i da su se preorijentisali na doradu stakla.

Pre dve godine „Staklara„ je potpisala ugovor s beloruskom kompanijom MTZ. To je fabrika traktora „belarus„, a u maju ove godine taj ugovor je aneksiran na još 2.000 kompleta kabina.

"Mesečno za Belorusiju putuje jedan šleper robe vredne do 50.000 evra, što je zaposlilo našu proizvodnju, posebno kalionicu 3, koja se ne gasi u poslednje dve do tri godine", istakao je Lupulesku.

Analiza poslovanja za 2011. godinu pokazuje povećanje izvoza od 165 posto u odnosu na 2010. godinu.

"Izvoz je veći od 600.000 evra, a naša je namera da do kraja godine dostignemo oko 800.000 evra", otkrio je Lupulesku, kome je žao što je smanjena realizacija na domaćem tržištu.

strana 1 od 256 idi na stranu