Utemeljen IT park u Inđiji/FOTO

Inđija -- Indijska kompanija Embasi grupa počela je gradnju informaciono-tehnološkog (IT) parka u Inđiji, u koji će u prvoj fazi biti uloženo 40 miliona dolara.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Premijer Mirko Cvetković je na polaganju kamena temeljca istakao da novi IT centar predstavlja prekretnicu u razvoju informacionih tehnologija u Srbiji i novo poglavlje u unapređenju ekonomije Srbije.

"Očekujem da će za godinu dana u Inđiji biti zaposleno 1.000 mladih stručnjaka, a za deset godina 25.000 inženjera i IT stučnjaka", kazao je Cvetković.

Kako je izgledalo polaganje temeljca za IT park u Inđiji, kao i verski obred koji ga je pratio, pogledajte u našoj Galeriji.

On je izrazio očekivanje da će IT park uticati na formiranje nove generacije stručnjaka koji će obezbediti da Srbija postane lider u regionu u toj oblasti.

"Vlada Srbije je stalno opredeljena da podržava razvoj IT tehnologija, kao šansu za razvoj čitave zemlje", rekao je Cvetković.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kazao da će projekat Embasi grupe i novosadske softverske kompanije Televent DMS omogućiti zapošljavanje više od 10.000 inženjera u Inđiji u narednih pet godina i da će Vojvodina postati centar IT tehnologija i izvoziti znanje u toj oblasti. On je najavio da će pokrajinska vlada i Univerzitet u Novom Sadu, čiji je osnivač, višestruko povećati broj studenata IT tehnologija, što će omogućiti da se stvori baza i nova struktura stručnjaka u Srbiji.

Predsednik Embasi grupe Džitu Virvani je istakao da projekat u Inđiji doprinosi zbližavanju Srbije i Indije i najavio da će biti izgrađen prvoklasan poslovni prostor koji će omogućiti prosperitet čitavog regiona.

Prema najavama Embasi grupe, u pravoj fazi projekta biće izgrađen poslovni prostor površine 25.000 kvadratnih metara u četiri zgrade i omogućeno zapošljavanje 2.500 ljudi. Izgradnja će, kako je predvidjeno, biti zavšena polovinom 2013. godine.

U narednih pet godina Embasi grupa planira da nastavi širenje IT parka u Indjiji i izgradi ukupno 250.000 kvadratnih metara poslovnog prostora u koji će dovesti sofvetske kompanije sa kojima saradjuje.

Predsednik opstine Inđija Goran Ješić je kazao da se u ovom trenutiku u Inđiji realizuje šest investicija, zahvaljujići radu Vlade premijera Mirka Cvetkovića.

Ambasadorka Indije u Beogradu Nengče Louvum je kazala da je IT park i Inđiji prva investicija indijske kompanije u Srbiji, i izrazila je očekivanje da će biti još dosta takvih investicija. Dodala je da će Srbija i Inđja raditi na jačanju ekonomske saradnje kroz projekte kao što je investicija Embasi grupe.

Polaganje kamena temeljca IT parka u Inđiji osveštao je sveštenik Srpske pravoslavne crkve, kao i hindu sveštenik, u obredu bumi puđa koji se spovodi da bi se utvrdilo da li je neka lokacija pogodna za izgradnju.

Pri tom obredu se zakopava devet kamenova koji simbolizuju devet planeta sunčevog sistema.

Embasi grupa se bavi investicijama u nekretnine od 1985. godine, do sada je izgradila oko 2,8 miliona kvadratnih metara prvoklasnog komercijalnog, rezidencijalnog i veleprodajnog prostora u Indiji i Maleziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 302 idi na stranu