Hjundai:U Kanjiži solarna elektrana

Kanjiža -- Opština Kanjiža se priprema da prva u Vojvodini i među prvima u Srbiji dobije elektrane sa proizvodnjom ekološki čiste energije.

Izvor: Dnevnik
Podeli

Pored planova za izgradnju vetro-parka za šta se već preduzeti konkretni koraci, sa potencijalnim ulagačima se vode pregovori o izgradnji solarnog parka.

Predsednik kanjiške opštine Mihalja Njilaša izjavio je da je u planu izgradnja solarne energane ukupne snage od pet megavata, čija bi prva etapa mogla da se završi već do početka 2012. godine.

On kaže da su investitori za ovo jedinstveno ulaganje Kanjižu odabrali zbog toga što u ovom području ima sunčanih dana odgovarajućeg intenziteta i trajanja. Pored proizvodnje solarne energije u Kanjiži se posle izgradnje solarnog parka predviđa i osnivanje edukativnog centra za obrazovanje stručnjaka ovog profila.

Prema rečima Njilaša za realizovanje ovakve investicije značajan problem predstavlja to što država investitoru garantuje povoljnu cenu samo ukoliko on prethodno investira i izgradi energanu.

"Pod takvim uslovima nije lako naći investitora, ali je naša lokalna samouprava inicirala pregovore sa južnokorejskom kompanijom 'Hjundai Hevi Industris', kao i mađarskom firmom Asianet o tome da se na teritoriji naše opštine, na odgovarajućoj lokaciji uskoro izgradi solarni park sa po pet blokova od po jednog megavata, odnosno proizvodnjom od ukupno pet megavata električne energije", kaže Njilaš.

On napominje da južnokorejska kompanija „Hjundai Hevi Industris” i njen ovlašćeni partner za Srednju i Istočnu Evropu mađarska firma Asianet, izražavaju spremnost da mogu da prihvate i tako nepovoljnije uslove, da država investitoru povoljnu cenu struje garantuje tek posle izgradnje solarne energane.

Njilaš precizira da je investicija za izgradnju solarne energane vredna 11 miliona evra. Za budući solarni park u toku je izbor najpovoljnije lokacije koja treba da bude u blizini veće trafo stanice, potrebna je površina zemljišta od 15 hektara. Opština Kanjiža nastoji da povoljnu lokaicju obezebdi na zemljištu u vlasništvu lokalne samouprave, što bi predstavljalo pogodnost za opštinu.

strana 1 od 394 idi na stranu